Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voor De Genen

Voor De Genen
(met dank aan Shaffy)

Vorig weekend stond er een interview in de bijlage van een krant (vk). (Altijd interessant, zo’n vraaggesprek, vooral voor diegenen die zoeken naar de puzzelstukjes die de motieven van de mens achter de façade invullen.)

Een uitgeknipte buste van de man om wie het ging stond op de omslag.
(Het valt me op dat zo’n foto altijd op z’n minst de ogen toont.
Zelfs een moslima gewaad laat de ogen vrij; op z’n strengst verborgen achter een doorzichtig gordijntje.)
In grote handgeschreven drukletters zweefde het motto boven zijn hoofd: DENK! ZELF! NA!
(Een mij sympathieke oproep.)

Uit de kleine lettertjes van het artikel bleek dat deze meneer een ‘zware’ jeugd heeft gehad.
(#MeToo zou je vandaag zeggen)
Hij was in zijn tienerjaren een diepgelovige anglicaan, die door een leraar ooit ‘onzedelijk werd betast’. (Dat is naar vind ik oprecht)
O ja, zijn NAAM natuurlijk: Clinton (!) Richard Dawkins.

De goede man loopt nu al 76 jaar druk orerend over de hele aardbol, omdat hij de heilige taak op zich genomen heeft de mensheid te waarschuwen voor het geloof in een opperwezen, een god, een schepper, een Goede Vader of Moeder in de Hemel, en alles wat daarmee samenhangt.
Hij verbindt geloven en gelovig zijn onlosmakelijk met niet-nadenken.
(dat doen er velen, vooral de priesters en gelovigen in de leer der Evolutie)

In mijn aantekeningen (die ik altijd in de marge, of dwars door zo’n krantenbericht heen krabbel) schreef ik de tekst Ha Ha Ha!! bij de volgende passage:
“volgens Dawkins zijn dieren, planten (en mensen) slechts verpakking voor de genen die hen sturen en besturen”.

(Plotseling voegde dit besef een laag van begrip toe aan het prachtige lied van onze eigen volkszanger Ramses Shaffy: voor degenen.. oftewel: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder!) (hij spreekt ons aan op het basale niveau waar Dawkins pas jaren later achter komt) (maar hoe zit het dan met degenen die het woord degenen aan onze taal hebben toegevoegd, wat wisten zij dan?)

Verder is het van belang (om de draad van ons verhaal niet in tientallen rafels te laten uiteenvallen) om enkele andere bijstellingen (correcties) in onze school-educatie aan te brengen (op grond van wat de heer RD beweert): behalve dat het dus niet om ons mensen gaat, maar om de Genen die ons besturen [the selfish gene], stammen we niet langer af van de Aap, maar van de Longvis!
(dus wat eerst nog enigszins aannemelijk was, gezien de goed gelijkende portretten van de heer Darwin verkleed als orang-oetan-in-pak, is nu achterhaald) (en niemand heeft het ons verteld!)

Hoewel ik de frustratie van de jonge Clinton goed kan begrijpen, zijn wrok betreffende het #metoo gebeuren volledig onderken, zijn kruistocht tegen de ‘gelovigen’ en hun vaak tenenkrommende cirkelredeneringen onderschrijf, zijn jihad om alle mensen (genen) te bekeren tot het enige ware geloof van Atheïsme begrijp, welt er toch een warmwaterbronnetje van medegevoel in me op om iemand die zo halsstarrig zijn hele leven in het teken heeft gesteld van de reactie, het zich afzetten, de andere kant op vluchten vanwege een pijn die zich al vroeg in zijn (ik zou bijna zeggen ‘genen’) ziel heeft gevreten.

(Het is immers een zeer wijd verbreid verschijnsel, gekenschetst als de ‘leegloop van de kerken’ in de jaren ‘60 en ‘70, dat een hele generatie babyboomers is overkomen, om het ‘geloof’ en de ‘overgave’ en de ‘devotie’ van de oorlogsgeneratie te verwerpen en dat te vereenzelvigen met ‘niet nadenken’)

De demografie van niet-denkers loopt dwars door alle bestaande en bedachte categorieën mensen heen. Dwars door het politieke landschap, ongeacht opleidingsniveau, geloofsrichting, atheïsten, rijk en arm, dwars door alle kleur barrières, dwars door alle machtsblokken.. (zijn er nog meer categorieën?, dan ook dwars daar doorheen).

Daarom geldt voor iedereen op deze planeet een beter motto dan dat van Dawkins, ons gebracht door de sensitieve vrijbuiter Ramses:
Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder..

We zijn allemaal samen..


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=4KsiaXUQEjo

Schrijver: Ton Hettema, 28 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.0 met 1 stemmen 163Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Lezer
Datum:
31 oktober 2017
Ik haak af.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 oktober 2017
Kom, kom, kom, zo moeilijk is het toch niet om dat raadseltje op te lossen?
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 oktober 2017
Eens met Karel. Ton kan uitstekende columns schrijven, waarvan vele hier op deze site staan. Maar de steeds vaker gebruikte haakjes maken de columns minder prettig om te lezen.
Naam:
Karel Jong
Datum:
29 oktober 2017
Aan eruditie geen gebrek. Ook niet aan lef om verbanden te leggen. Maar waarom Hettema in een relatief korte column ongeveer 23 keer de tussen haakjes figuur gebruikt? Mij is het een raadsel. De bladspiegel oogt daardoor onrustig. Is het een vorm van onmacht in de taal? Ik weet het niet. Het leest ook gewoon niet lekker. Natuurlijk is dit geen recensie. Wel een strikt persoonlijke waarneming.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)