Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ajax-coryfeeën sterven jong

Deze week overleed Wim Suurbier: 75 jaar oud.

De gemiddelde leeftijd van overlijden in Nederland is voor mannen ongeveer 80 jaar.
Dan is op 75-jarige leeftijd sterven niet heel bijzonder: wel relatief jong maar statistisch is er niets bijzonders aan de hand.
Verdrietig voor de nabestaanden, zeker, maar geen reden voor nadere bespiegeling.

Maar: als praktisch een heel elftal onder de gemiddelde leeftijd overlijdt dan ga je toch nadenken: is dit toeval of niet?
Volgens oud-Ajacied Bryan Roy bestaat toeval niet, dus toch maar even verder gefilosofeerd over een mogelijke oorzaak.

Op welk elftal doel ik?
Op het elftal dat in Londen de Europa-cup I won: het eerste grote internationale succes voor de Amsterdammers met als beginopstelling:

Stuy, 75 jaar en nog in leven
Suurbier (75)
Vasovic (62)
Hulshoff (73)
Neeskens, 68 jaar en nog in leven
Gerrie Mühren (67)
Rijnders (28)
Swart, 82 jaar en nog in leven
Van Dijk (51)
Cruijff (68)
Keizer (73)

Onder trainer Rinus Michels (77).

Als het geen toeval is, moet er een verklaring voor zijn.
Een verklaring kan niet er in liggen dat het een zwaar beroep betreft. Als er één gemakkelijk beroep is dan is dat van profvoetballer.
Relatief weinig trainen. Eén of 2 partijtjes per week van anderhalf uur, waarbij je ook maar 1/22 gedeelte van de wedstrijd aan de bal bent. De zuivere speeltijd is nog aanzienlijk korter. Lange vakanties. Riant salaris: dus geen financiële zorgen zoals een doorsnee stratenmaker of bouwvakker.

Het enige wat wel gevaarlijk is, is koppen: dat kan voor hersenletsel zorgen. Keeper Stuy is nog in leven en een keeper kopt uiterst zelden.

Ook wielrenners koppen niet maar trainen veel en rijden dagelijks wedstrijden van 5, 6 , 7 uur in een slopend tempo. Valpartijen horen bij hun métier. Maar Joop Zoetemelk zat er gisteren op 80-jarige leeftijd nog stralend bij in Op1.

Een andere oorzaak kan de leefwijze zijn. Roken, drinken, drugs en een bourgondische leefstijl in het algemeen zou een verklaring kunnen geven.
Het laatste boekje over ex-Ajacied Sneijder laat ook zien hoe verleidelijk drank en vrouwen zijn voor jonge succesvolle spelers. Van der Gijp van het vermaledijde praatprogramma van Veronica is ook een tragisch voorbeeld van die leefstijl. Hij zal ook nog wel de nodige verhalen over Suurbier kunnen debiteren.

Bij heel veel andere sporters is er geen enkele ruimte en behoefte om te roken, alcohol te drinken, drugs te gebruiken.

Bij iedere speler hoort een eigen verhaal. Wat mij betreft respecteren we hun privacy. Maar mogelijk is het relatief jong overlijden van de helden van toen een waarschuwing voor de topvoetballers van nu: leef ingetogen.

En we kunnen altijd nog blijven denken: toeval!

Schrijver: Arthur de Kromme, 14 juli 2020


Geplaatst in de categorie: sport

4.2 met 8 stemmen 467Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)