Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De aso's van Grapperhaus

Hij zal zijn haren uit zijn hoofd getrokken hebben, die Grapperhaus, toen hij in de media zag hoe zijn huwelijksfeest aandacht in de media kreeg. Gasten bleken meerdere malen te dicht bij elkaar te zijn geweest.

Nu is Grapperhaus niet de minste. Hij is de minister die burgers die te dicht bij elkaar kwamen aso’s noemde en ook dat begrijp ik. Maar ik vind niet dat ministers dat soort woorden moeten gebruiken. Het nadeel van dit soort woorden is namelijk, dat ze nogal eens terugkaatsen.

Zo ook bij minister Grapperhaus. De gasten op zijn huwelijk bleken niet alleen vrienden en familie, maar ook aso’s die te dicht bij elkaar gingen staan voor de foto of omdat het zo gezellig was. Op de dag zelf zal het ook allemaal wel vrolijk en prettig zijn geweest, maar het was wel een beetje dom. Toen ik er voor het eerst van hoorde dacht ik, nu moet ie aftreden. Maar dat hoeft hij nog niet, want Rutte heeft begrip en hij heeft zelf het boetekleed aangetrokken en een boete betaald en tegelijk een boete voor zijn nieuwe vrouw.

Door een gift aan het Rode Kruis.

Nu is dat een prachtgebaar, ware het niet dat diezelfde Grapperhaus de aso’s van zijn huwelijksfeest nu vrij laat lopen, terwijl hij ze van naam kent. Dat durf ik zomaar te stellen. Ik denk zelfs dat hij mailadressen en vaak zelfs echte adressen van zijn gasten heeft. Die kunnen best ook een boete betalen.

Maar ook, en dat zal al helemaal lastig zijn: een gift van € 400 per persoon aan het Rode Kruis is in verhouding tot de straf die Grapperhaus uitdeelt nog heel mild. De aso’s die hij door de politie heeft laten beboeten krijgen niet alleen dezelfde geldstraf, maar hoppa, ook een strafblad. En dat is voor gearriveerde of gepensioneerde mensen tot daar aan toe, maar voor taxichauffeurs, mensen die in de zorg willen solliciteren of piloot willen worden, een groot probleem. Immers, het bezit van een strafblad betekent tegelijk dat je geen VOG krijgt.
Een VOG? Een Verklaring Omtrent Gedrag – iets waar ik mij al jaren aan erger omdat het mensen een extra straf geeft. Ze krijgen namelijk door het niet kunnen tonen van een VOG soms geen werk en zelfs geen vrijwilligerswerk. Degene die zijn gedrag wil verbeteren, krijgt niet de kans dat te tonen.

Dus, beste minister Grapperhaus, stop nu eens met die VOG’s of op zijn minst met het strafblad dat mensen krijgen bij het krijgen van een boete als je te dicht bij elkaar bent. Of geef je gasten op je huwelijksfeest ook een strafblad mee.

Dan ben je een kerel.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 september 2020


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.6 met 5 stemmen 144Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
1 september 2020
Een prachtige 'De spijker op z'n kopbeschouwing', die maar weer eens aangeeft dat wij allen, van welke rang of stand dan ook, slechts mensen met fouten en gebreken zijn...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 september 2020
Die 390 euro voor het Rode Kruis was in wezen voor het behoud van zijn hoge salaris.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)