Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Uitsluiten

Een held, die Jesse Klaver, echt. Hij staat voor een verzameling GroenLinksers die in verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen vastbesloten zijn éénheid tentoon te spreiden en hij zegt dat hij weigert coalities te vormen met PVV en FvD. Dapper! Een held!

En, hoewel zij toch iets minder toneel lijkt te spelen en iets meer zegt wat zij vindt, ook Sigrid Kaag weigert dat haar afdelingen gaan samenwerken met die partijen die het debat in de Tweede Kamer verzieken. Ik heb er eerder over geschreven.

Maar ik ga hier geen steun voor uitspreken. Dat komt door een persoonlijke ervaring als lid van de rekenkamer in Almelo. Ik was daar lid van een rekenkamer waarin ook drie raadsleden zaten. Een lid van de VVD, een lid van de ChristenUnie en een lid van de PVV. Nu ga ik hier geen stemadvies geven, maar wel het volgende zeggen: met de PVV-er Tijhof uit Almelo was niets mis. Hij schold niet. Hij probeerde binnen de rekenkamer net zo neutraal te zijn als de andere leden van de commissie, kortom: hij handelde hoe het een raadslid betaamt. In de raad heb ik hem nooit bezig gezien, maar wel anderen en ook daar viel de PVV niet negatief op. Of positief. Ze vielen helemaal niet op.

Er kan dus alle reden zijn om de PVV te boycotten en tegelijk ook het Forum voor Democratie voor hun gedrag in de Tweede Kamer, omdat de eerste klaarblijkelijk tegen vrijheid is en de tweede klaarblijkelijk tegen democratie, maar mijn ervaring vertelt mij dat dit niet automatisch geldt voor de vertegenwoordigers van die partijen op lokaal niveau. Tijhof is niet eens lid van de PVV, want dat kan niet.

Ik kan me best voorstellen dat GroenLinks en D66 van Almelo op inhoudelijke gronden ook weinig overeenkomsten zien met de PVV van Tijhof. Dat vind ik een goede reden om niet samen in een coalitie te gaan zitten. Maar om de kiezer dapper te beloven dat je deze partijen automatisch uitsluit, lijkt me alleen maar goed voor die partijen. En voor jezelf.

Maar niet voor Nederland.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 17 februari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 5 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)