Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het verzet van Haren

Donderdag is een spannende dag voor mij.

Spannend? Ga ik naar Oekraïne? Ga ik naar Moskou om daar te demonstreren? Bel ik bij Putin aan om hem duidelijk te maken dat hij het internationaal recht aan het schenden is of ga ik de oorlog in Jemen eigenhandig beëindigen?

Nee. Niets van dat al en lang zo spannend niet.

Donderdag ga ik een boek geven aan burgemeester Schuiling van Groningen. Ik ga mij laten interviewen en ga hopelijk handtekeningen zetten met als doel dat zoveel mogelijk mensen mijn boek en het boek van Priscilla Zetstra-van der Woude gaan kopen in de hoop dat de verliezen een beetje kleiner worden. Dat is alles.

Persoonlijk is het natuurlijk spannend, maar op de schaal van de wereldproblematiek, oorlog, corona, klimaatverhitting, de komst van een nieuwe zender om ongehoord Nederland een stem te geven, ja, dat zou spannend zijn, maar wij schrijven over de herindeling van Haren, een stukje geschiedenis. We hopen dat veel mensen het gaan lezen en zijn tegelijk bang dat sommige mensen het hartgrondig met ons oneens zijn en naar Ongehoord Nederland rennen, of YouTube waar ongehoord Nederland al luid en duidelijk te horen was, of Twitter, of al die andere sociale en asociale media. En wat moeten wij dan?

We zijn maar met zijn tweeën die twee jaar lang hard gewerkt hebben om te begrijpen wat er aan de hand was. En aan het eind hebben we veel van wat we weten weggelaten en veel vermoedens onvoldoende bevestigd gekregen om ze op te schrijven. Het is geschiedenis over levende mensen en die mensen zijn soms nog steeds boos of bang voor de mensen die nog boos zijn. Dus ja, dat is spannend.

Voor mij.

Maar de oorlog in Oekraïne of Jemen leggen ze er niet voor stil. Helaas.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 maart 2022


Geplaatst in de categorie: emoties

5.0 met 1 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)