Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Triomf der ignoranten

Onlangs vielen mij schellen van de ogen en dat terwijl ik al links ben. Een belangrijk deel van Nederland wordt niet gehoord en dan heb ik het niet over Ongehoord Nederland dat erin slaagt overal te melden dat niemand hen hoort, maar dan heb ik het over een man wiens naam De Haas is.

Deze Hein de Haas is wetenschapper en onderzoekt al jaren immigratie. Wie zijn boek “hoe migratie werkt” uit heeft, ziet met gekromde tenen naar de programma’s van vier politieke partijen die nu onder leiding van de door Wilders tot top-ijdeltuit gedoopte verkenner een kabinet lijken te vormen. De vier partijen zijn het overal oneens over, behalve over migratie. Die moet omlaag. Alle vier willen ze adequate maatregelen om dat voor elkaar te brengen. De een wil bepaalde groepen bij de grens stoppen en de andere weer andere groepen of tenminste een deel van die andere groepen, maar ze willen alle vier op zijn minst de migratie verminderen en controleren.

Nu leert de deskundige De Haas al jaren en in dit boek nogmaals dat het eerste vrij eenvoudig is en het tweede onmogelijk. Om de migratie te verminderen, hoeven ze er alleen maar voor te zorgen dat de werkgelegenheid zo sterk daalt, dat er onvoldoende banen meer zijn voor een aanzuigende werking. Als dat lukt komen alleen nog de mensen naar Nederland die zich echt geen raad meer weten. Maar zolang we met de huidige arbeidsmarkt zitten, zullen mensen blijven komen. Legaal of illegaal, met een boot, trein, vliegtuig of desnoods lopend. Aangezien geen van de vier partijen wil beloven dat ze de economie in doen storten, beloven ze dus allemaal niets.

De coalitiepoging is dus op zijn best een kortstondige triomf. Zelfs Omtzigt en zijn verkiezingsprogramma hoort tot mijn verbazing bij dit rijtje ignoranten en dat had ik niet verwacht. Het kabinet wordt een triomf der ignoranten. En aangezien ze het over bijna alle andere dingen met elkaar oneens zijn, zal deze combinatie van ignoranten, de problemen die hen de zetels hebben opgeleverd èn de problemen die hen de zetels niet hebben opgeleverd niet oplossen. Ze zullen, met andere woorden, het net zo goed doen als de kabinetten Rutte.

Is links dan beter vraag ik mij alvast af voordat de mensen die mij voor de voeten werpen dat links ook schuld heeft? Misschien. Maar links heeft sinds Kok niet de kans gehad om te laten wat ze kan. En dat is ook waar: Kok en later onder Samsom hebben zich door de VVD enorm laten ringeloren. Achteraf gezien. Maar dat is een ander verhaal.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 december 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

4.8 met 4 stemmen 102



Er is 1 reactie op deze inzending:


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)