Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom populisten nooit winnen

Vorige week beschreef ik in de column waarom links nooit wint, dus wie nu denkt dat ik specifiek populisten wil pakken vergist zich.

Gisteren keek ik ter lering en ergernis, nee, geen vermaak, naar de mensen van Ongehoord Nederland die weer eens heel erg vaak uitlegden dat er nooit naar hen werd geluisterd en dat de NPO hen wilde pakken. Wat ik in het hele verhaal miste was waarom de NPO hen wilde pakken en wat hun bewijs was. Het was allemaal wat ge-beweer en weinig feiten.

Maar als je wilt luisteren, beste ON!, zeg dan eens wat! Klaag niet alleen, maar zeg wat je wil zeggen!

Ondertussen slagen ook de LPF, Trots op Nederland, de PVV, FVD en BBB er achter elkaar niet in om iets tot stand te brengen. Het enige waarin de LPF slaagde was het opblazen van een kabinet. Ook de PVV slaagde daarin, maar de rest heeft op nationaal niveau niets anders bereikt dan het bezetten van een aanzienlijk aantal blauwe stoelen in Den Haag.

Maar ook in het buitenland slagen populisten niet in het tot uitvoering brengen van politieke beloften. Overal waar ze de macht daadwerkelijk grijpen, vergroten ze de democratie niet, maken ze de pers niet vrij en nergens slagen ze erin hun eigen beloften waar te maken. Dat heeft niet zozeer te maken met de smalle marges waar de politiek altijd mee te maken heeft, maar vooral met hun neiging om de vrijheid van de pers te beteugelen en de corruptie de ruimte te geven. Met andere woorden: ze zeggen niet wat ze denken en doen niet wat ze zeggen. Ze slaan één stap over: ze doen wat ze denken, misschien, maar zeggen iets heel anders.

Dus als ze al de macht grijpen, zoals in Rusland, Hongarije en in mindere mate in Polen, Turkije en Israël is gebeurd, dan kun je als burger maar beter emigreren. Rusland en Hongarije hebben journalisten en wetenschappers de mond gesnoerd, en Rusland heeft van sommigen zelfs van het leven beroofd. In Polen en Turkije is hetzelfde gebeurd. In Israël is een poging ondernomen, maar die is nog niet geslaagd doordat de rechter er een stok voor stak.

Kortom: populisten winnen dus niet, omdat ze dictators aan de macht brengen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 april 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 6 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)