Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Democratie

In het verleden zijn er meerdere democratieën geweest, waarbij een belangrijk deel van de kiezers niet mee mocht doen. In Nederland moest je voor de invoering van het algemeen kiesrecht een Nederlander zijn met een bepaald vermogen en, zo ontdekte Aletta Jakobs, een man. Hoewel dat niet in de wet stond, zou iedereen dat toch begrijpen.

In Zuid-Afrika onder het apartheidsregime mochten zwarten niet meedoen aan de verkiezingen. Dit was overigens minder een buitenbeentje dan ik dacht, want ook in de Verenigde Staten was het lange tijd zeer moeilijk voor zwarten om stemrecht te krijgen. Zij moesten een vernederend examen doen. Blanken hoefden dat niet. Het is één van de verworvenheden van de strijd van Martin Luther King, dat dit niet meer kan, maar tot op de dag van vandaag zijn er maatregelen bedacht om het voor bepaalde groepen moeilijker te maken dan voor andere om te gaan stemmen. Minder stembureaus, bijvoorbeeld. Of openingstijden gelijk met die van kerken waar veel zwarten heen gaan.

Als het kabinet, dat sommigen nu in elkaar willen zetten, zijn zin krijgt, vrees ik dat we over tien jaar ook met een grote groep mensen zijn die, net als Aletta Jakobs, niet als Nederlander worden gezien. Het zijn de illegalen. Door het zo ingewikkeld te maken om een legale status te verwerven, zullen heel veel mensen onderduiken en illegaal in Nederland verblijven. We weten nu al niet hoeveel het er zijn. Ze zullen gaan werken, ze zullen misschien zelfs ziektekosten afdragen en een pensioen opbouwen, maar ze zullen niet mogen stemmen. Mensen blijven komen zolang onze economie zoveel meer werk biedt dan die in Afrika of Bulgarije. Maar een deel van deze mensen zal ook tussen de rails raken en de illegaliteit in verdwijnen. Zij zullen bij ziekenhuizen op de stoep staan, bij huisartsen en psychologen en er is geen verzekering die betaalt. Zij zullen zich genoodzaakt voelen illegaal en daarom ook crimineel werk te verrichten, omdat ze niets anders kunnen krijgen, maar terug gaan naar het land van herkomst zullen ze nooit doen.

Ze zullen op den duur een zichtbare groep in de samenleving vormen. Wonend in krotten, arm en als we niet uitkijken zullen ze hun kinderen laten werken. Zo kan het beleid van Wilders de weg naar de democratie voor een groeiende groep afsnijden. Dat is een goede reden van Nederland en Europa om wetten en verordeningen te maken, die mogelijk het politieke strijdtoneel vormen tussen Wilders en de wereld. Maar die wetten, beste kabinetsvormers, beschermen onze democratie. Ze beschermen onze manier van leven.

Dat u dat anders ziet, kan u ook niet helpen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 mei 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 22Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)