Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

september 2016

Het regende boven de dierentuin van Amsterdam. Emma en Bjarne aten gevulde koeken onder een grote donkerblauwe paraplu. Bjarne was bang voor die intieme momenten. Ze overvielen hem en hij kon ze niet op afstand houden. De vrijheid was voor de dieren in de dierentuin onbereikbaar, ze kregen te eten, ze werden verzorgd, maar ze konden niet vrij zijn. Wij mensen waren sukkels in vergelijking met de dieren. We zaten gevangen in een onzinnige denkwereld. Op het moment dat Emma hem wilde kussen, schrok Bjarne wakker uit zijn droom. Emma was niet meer op aarde, waarom verscheen ze in zijn dromen?

In september 2016 waren de eerste dagen gevuld met de frustraties over het zoekgeraakte boek. Bjarne had zijn hele woning in de Oosterparkbuurt doorzocht, maar het boek was nergens te vinden. Had hij het misschien per ongeluk tussen de kranten in de papierbak gegooid, of was het boek wellicht in een tas van Berend terechtgekomen en zo ongemerkt naar Utrecht vertrokken?

In september 2016 werd Bjarne door de huisarts verwezen naar een psychologe die in de praktijk werkte. Het was op loopafstand, dus dat kwam goed uit voor Bjarne. De eerste tekenen van een naderende depressie gingen gepaard met verwarde emoties en een troebele denkwereld. De eerste gesprekken verliepen niet voorspoedig. De vroegere gezinssituatie kwam als gespreksonderwerp voorbij. Bjarne voelde zich er erg ongemakkelijk bij.

In de avond zocht hij oude papieren uit. Hij was bezig met de aanleg van een archief op zijn computer zodat hij niet alles fysiek hoefde te bewaren. Hij kwam een krantenartikel uit de jaren tachtig tegen. Bjarne begon het artikel te lezen.

“Met deze schilderijenserie van oude mensen zet de kunstenaar een nieuwe stap in zijn carrière, meer nog dan zijn vroegere werk met als thema dode vogels, is de poëzie van zijn sombere schilderstoets bijna aanraakbaar in zijn nieuwste werk.”
Het woord “Vergankelijkheid” kwam telkens terug in het artikel, het was duidelijk dat de recensent onder de indruk was van het werk van deze kunstenaar en diens tentoonstelling in Parijs. Bjarne legde het krantenartikel onder de scanner om het te bewaren op zijn computer. Het ging over Christiaan Buurtveen, de bekende kunstenaar voor wie Bjarne model had gestaan.

Schrijver: Bjarne Gosse
29 december 2023


Geplaatst in de categorie: individu

4.6 met 5 stemmen 139



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)