Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Voorjaar 2004

Er vloog een vervelende vlieg boven de fraaie fruitschaal in de kleine keuken. Appels of peren, de vlieg kon niet kiezen. Het gevleugelde insect leek nerveus te worden van zichzelf. Bjarne keek toe alsof hij een bioloog was, die het gedrag van de vlieg moest bestuderen.

Het leven was een stuk overzichtelijker zonder de troebele verhalen van Emma Petronella, die uit het leven van Bjarne was verdwenen. Er was meer rust om na te denken over zaken die voor hemzelf belangrijk waren. Het plan om eens in een groot huis te gaan wonen met Berend was inmiddels afgewend. Ze zouden eerst nog een keer naar Portugal reizen voor een vakantie in het zonnige land.

De vlieg had via het openstaande keukenraam weer voor het vrije luchtruim gekozen. Bjarne was opgelucht, hij wilde het beestje geen pijn doen. In de tuin bij de buren beneden lagen nog wat half vergane stukken wasgoed. De vlieg ging er een bezoekje brengen. Met een glimlach keek Bjarne toe.

De Amsterdamse buurt ging iedere dag meer achteruit. Telefoonwinkels met mogelijke criminele achtergrond schoten als paddenstoelen uit de grond. De duurdere winkels verdwenen uit de winkelstraat. Er kwamen koffieshops en kapsalons.

Er was een kakkerlakkenplaag die bestreden moest worden in de sociale huurwoning van Bjarne. Een muizenplaag zorgde voor veel overlast in de straat in Amsterdam West. Een buitenmuur moest geïsoleerd worden omdat er vocht doorheen kwam.
Bjarne zag er tegenop. Hij zocht zijn toevlucht in een verhaal van Violette. Het eerste hoofdstuk van het verhaal speelde zich af in het Erasmuspark, een park in Amsterdam West waar Bjarne zo nu en dan ging wandelen. Het park werd evenals de Erasmusgracht vernoemd naar de Nederlandse humanistische schrijver Desiderius Erasmus (1467-1536). Violette had vooral belangstelling voor de broedvogels in het park: boomkruiper, roodborst, zwartkop, zwarte kraai, vink, tjiftjaf, winterkoning, koolmees, pimpelmees, staartmees, kuifeend, waterhoen, nijlgans en halsbandparkiet.
Hoofdpersonage in het verhaal van Violette was een jonge bioloog met als voornaamste bezigheid het bespieden van vogels in het stedelijk landschap.

Schrijver: Bjarne Gosse, 28 april 2024


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.0 met 2 stemmen 16



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)