Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Meditation

Na een heerlijke maaltijd fruit de mer genuttigd te hebben met een fles licht mousserende vino verde erbij, gaan we bijtijds naar bed. Voor het slapen gaan lezen we nog wat in onze boeken. Ik heb "Au Pair" van W.F. Hermans uit en ben begonnen aan "166 x Youp", de verzamelbundel met columns van Youp van 't Hek. Leest heerlijk weg. Om kwart over elf knippen we de beddenlampjes uit, schuif ik de glazen schuifpui open en laten we aansluitend Charles Souvent zijn slaapverwekkende werk doen.

Om twee uur vierendertig word ik wakker. Ik sta op, doe een plas en loop in het donker voorzichtig het balkon op. Op zee zijn de lichten van allerlei vissersbootjes te zien. Het zijn er heel veel. Op de boulevard schuin beneden mij, lopen wat jongens en meisjes druk en hard pratend voorbij. Het is fris. Als ik het koud krijg loop ik voorzichtig terug naar mijn bed en kruip ik weer onder de wol. In het bed naast mij ligt mijn vrouw zachtjes op haar rechterzij te snorken. Ik ben klaar wakker en weet inmiddels dat het geen zin heeft me tegen die wakkerte te verzetten. Zoals sommige mensen baat hebben bij het tellen van schapen, zo werkt bij mij de oude Veronica slagzin: "Herinnert u zich deze nog?"

Een tijdje geleden vioolde (zoals ze het zelf noemde) de dochter van een stel vrienden een aantal klassieke muziekstukken. Van een van de stukken wil de titel mij maar niet te binnen schieten. Het was een bekend stuk van Massenet. Dat weet ik nog wel. Emotion, Inspiration, Variation of zoiets. Dat was de titel niet, maar het was iets wat daarop leek. Als ik dat spelletje eenmaal begonnen ben, weet ik dat ik pas in slaap val als ik de titel gevonden heb. Ook al moet ik daarvoor in gedachten het hele alfabet afgaan. Dus als ik niet een, twee, drie op de titel kom, begin ik met me af te vragen of de titel met een a begint. Of met een b, c of d enzovoorts. Een aantal letters valt dan om verstandsmatige redenen sowieso af. Met de dan overgebleven letters probeer ik in gedachten combinaties te maken, die mij langzaam maar zeker in de richting van het juiste woord, of in dit geval de juiste titel stuwen. Transpiration? Dat is het ook niet. Realisation? De woorden zitten wel in de buurt, maar zijn het niet. Het had iets met boeddhisme te maken, herinner ik me vaag. Boeddhisme, boeddhisme, boeddhisme ... Wat heeft de titel waarnaar ik op zoek ben met boeddhisme te maken? Geheugen, gedachten, verlichting? Ineens weet ik het: Meditatie. Meditation. Yes! Dat was het. Meditation! Het woordspelletje is tot een bevredigend einde gekomen. Mijn gedachten komen tot rust en net voor ik wegzak in een vederlichte slaap, realiseer me, dat ik heb liggen mediteren.

Schrijver: hans uil, 23 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 5 stemmen 115Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
23 augustus 2016
Heer Uil is niet van de straat, gegeven zijn vermelding van het type wijn en het voedsel. Het is maar, dat wij het weten. Heel anders dan een speklap met bloemkool en gekookte aardappelen. Uiteraard duidelijk anders dan een 'heerlijke maaltijd fruits (wel met 's' toch?) de mer'. Afijn, alles gegund. De beschreven problematiek is gelukkig niet diep dramatisch. Een onnozel slaapprobleem met een bepaald spelletje als oplossing. Nee, de tragiek is ver van het bed. Maar sfeer heeft de bijdrage voor mij wel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)