Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Toos

In het jaar 1965 had ik een vriendinnetje, Toos heette ze. Toos mankeerde wat want, wanneer ze op straat liep, bleef ze zomaar stilstaan, soms midden op de weg. Ze stond dan alleen maar te staren, verder niks. Ik keek vaak, waarnaar ze dan staarde, maar zag nooit wat! Van haar moeder kreeg ik te horen dat, wanneer Toos weer stil bleef staan, ik haar met zachte dwang aan haar arm mee moest nemen!

En tja, dat deed ik, de ene keer was het tijdens de loop naar school, slechts één keertje, maar het kwam ook voor dat gedurende het kleine kwartiertje dat we moesten lopen ze zes keer stil bleef staan! Soms kwam het ook voor dat ik in het wilde weg liep te praten tegen haar, maar wanneer ik geen antwoord kreeg, stond ze vijftig meter terug te staren!

Ik weer terug, een tikkie pissig, dat wel, want heen lopen naar school is één ding, maar de weg dubbel lopen een heel ander geval! Soms verloor ik m'n geduld, dan duurde het me te lang dat ik haar niet meekreeg, zachte dwang werd dan vanzelf iets hardere dwang!

Het hielp ....en uit school hetzelfde ritueel, ze moest op mij wachten met weggaan en ik leverde haar thuis af. Zij woonde driehoog en de eerste keer zette ik haar beneden af! Stak de weg over en liep naar huis, was net boven toen de telefoon ging: waar Toos was? Tja, die had ik boven moeten brengen! Wist ik veel! Ze stond gewoon beneden te staren!

De dokter had gezegd dat ze eroverheen zou groeien en dat heeft ze ook gedaan....al te lang heeft ze niet geleefd, ze werd 35 jaar. Tijdens een staar-sessie in volwassen toestand is ze aangereden met dodelijke afloop!

Weet je: mensen met dit soort aandoeningen zouden iemand continu bij zich moeten hebben en ik weet best dat er nu hulphonden zijn voor diverse aandoeningen, maar nooit vergeet ik Toos, die een soort van "starende ziekte" had, waar men nooit precies de vinger achter heeft gekregen!

Schrijver: An Terlouw, 12 juli 2017


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.0 met 1 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)