Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 10

Het ontroerde Emma dat het lievelingsliedje van Bjarne “Heart of gold” op de radio was te horen. Er werd aangebeld. Emma deed de deur open. Daar stonden drie stevige mannen met de nieuwe Chesterfield bank voor de deur. Emma was alleen thuis, de mannen tilden de bank naar de woonkamer en ze namen de oude bank mee naar de bestelbus die in de straat stond.

Toen de middelbare beroeps scholier Bjarne de eerste keer op het biologische bedrijf kwam viel het hem op dat alles nog in de kinderschoenen stond. De tuin waarin de teelt plaatsvond zag er onverzorgd uit, ze konden wel wat extra handen gebruiken. Door gezamenlijke arbeid kwam de grote moestuin er weer wat beter uit te zien. De te laat geoogste groenten werden aan de drie grote varkens gegeven, die aten ook wat er over bleef van de maaltijden van het gezin. Het onkruid kwam op een grote composthoop terecht. Het biologische bedrijf had negen koeien die van een weiland konden genieten en van een ruime stal
Op het landgoed was ook een kleine winkel, waar Bjarne biologische groenten en biologische zuivelproducten kon kopen. Emma was blij met deze verse biologische producten. Ze maakte er heerlijke maaltijden mee en ze besloot in navolging van Bjarne flink met het eten van vlees te minderen.

De jongeling Bjarne was begonnen met het beschilderen van de grote vellen papier. Hij had nog een extra pak van tien stuks gekocht in de uitverkoop van een knutselwinkel in een nabij gelegen buurt op aanraden van Peter. Bjarne had een vorm gemaakt die op een dier leek. Hij maakte daar enkele variaties op, maar had moeite met de achtergronden. Bjarne had weinig kleurgevoel, maar dankzij de opmerkingen van zijn beste vriend en succesvolle kunstenaar Peter Halm leerde hij snel. Bjarne kreeg enthousiaste reacties van zijn erudiete tekenleraar op school. Voor het vak tekenen haalde Bjarne de hoogste cijfers.

Alles leek nog niet goed in de ruimte te passen, misschien kwam het omdat het formaat te groot was. Bjarne was meer gewend om op kleinere vellen papier te werken.
Maar het er mee bezig zijn gaf hem een gevoel van ruimte.

Emma Petronella hing altijd graag aan de telefoon. Ze was dan in haar element. Over van alles en nog wat kon ze praten, en alles klonk even voornaam en belangrijk. Soms kon Bjarne zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, dan ving hij per ongeluk flarden van de telefoongesprekken op en probeerde hij die in zijn gedachten te plaatsen. Er was een intelligente Emma, die de meest serieuze zinnen moeiteloos uitsprak, en er was een losbandige Emma, die mensen uitdaagde wanneer ze had gedronken. Soms moest Bjarne er om lachen, ze was vaak vilein tegen haar tante die obesitas had.

Dan maakte ze vergelijkingen met de dierenwereld. Eigenlijk heel gemeen, maar haar tante mocht haar graag. Het was haar favoriete tante. De tante die alles over Emma mocht weten. Bjarne had haar ooit een hand gegeven. Soms leek het alsof ze ruzie hadden, maar dat was omdat ze elkaar kenden van haver tot gort.


De kamer van Bjarne leek veel groter dan die in werkelijkheid was. De rest van het statige huis van zijn hospita leek even minder belangrijk wanneer hij in zijn eigen wereld bezig was.
Bjarne Gosse had van een jongen op school een cassettetape met punkmuziek gekregen, daar luisterde hij naar wanneer hij aan het schilderen was. The sex pistols, theater of hate.

De stage op het biologische tuinbouwbedrijf verliep moeizaam. Bjarne moest meestal alleen zwaar lichamelijk werk doen. Hij ik kreeg weinig uitleg over het hoe en waarom van de werkzaamheden die hij moest verrichten. Het leek het alsof ze er niet echt blij mee waren dat Bjarne daar was komen te werken. De warmte van zijn hospita maakte veel goed. Bjarne verlangde naar het einde van de schoolperiode. Hij wilde naar de kunstacademie, daar lag meer zijn passie. Hij wilde net als zijn spannende vriend Peter Halm een kunstenaar worden.

De liefde tussen Emma en Bjarne was ook biologisch, zo voelde het. Er was sprake van een natuurlijke aantrekkingskracht tussen lieve Emma en de jongeling Bjarne. Een aantrekkingskracht die bij hen allebei werd gevoed met lustgevoelens, die dermate hevig waren dat ze er allebei aan moesten toegeven.

Maar ze spraken niet over hun liefde. Het was een geheim lustig gebeuren in de nacht en soms overdag waar de buitenwereld niets van wist. Iets dat alleen tussen hen tweeën bestond en waar niemand anders iets mee te maken had. Zijn ouders wisten er niets van. Op school wist niemand ervan. Zijn vrienden hadden er geen weet van.

Misschien wist Peter de kunstenaar het, omdat hij het van Christiaan had gehoord. Maar Bjarne wist niet eens zeker of Christiaan Buurtveen het wel wist. Het was een geheime liefde en het was beter dat het een geheime liefde bleef.
Zijn hospita en hij leefden in de glorie van de geheime liefde.
Emma en Bjarne.
Steeds vaker koos Emma voor de vegetarische maaltijd. Het kwam hun liefdesleven ten goede.


Het was voor Emma van vitaal belang om Bjarne er van te overtuigen dat wij als mens van de apen afstamde. Ze benadrukte dat dikwijls tijdens het liefdesspel. Hoe kon Bjarne Gosse weten of ze gelijk had. Volgens de lessen biologie was het niet meer dan een vermoeden. Bjarne hield er niet van om de mens met dieren te vergelijken. Dieren deden dikwijls kwalijke dingen waar je als mens beter niet aan kon denken. Misschien kwam het omdat hij jong was, en dat Emma daarom dacht dat hij dichter bij de dieren stond dan zij. Bjarne besloot om zich er niet verder in te verdiepen. Hij was bezig met ingewikkelde leerstof voor plantkunde, daar zat zijn hoofd helemaal vol mee.

Toen hij de gang in liep om naar het toilet te gaan hoorde hij dat Emma weer aan de telefoon hing.
Vermoedelijk was ze aan het praten met haar tante.

Schrijver: Bjarne Gosse, 10 maart 2021


Geplaatst in de categorie: overig

4.5 met 2 stemmen 150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)