Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 34

Bjarne Gosse had het zojuist gekregen boekje in zijn handen. Een lief cadeau van zijn geliefde hospita. Niemand begreep de kleine geneugten die Bjarne Gosse verzon wanneer hij zich eenzaam voelde door het versleten rugzakje dat hij uit zijn jeugd had meegenomen. Soms leek het alsof zijn hospita zijn gedachten kon lezen. Dat zij wel kon voelen wat hij nodig had.
“Bjarne, ik ga nog even naar de bloemenmarkt om verse gladiolen te kopen. Er is een nieuwe soort. Een bijzondere paarse kleur. Ik heb drie bossen apart laten zetten. Die ga ik nu ophalen. Ik ben zo weer terug! Ik neem de grote paraplu mee, zodat ik niet nat word.”

Bjarne maakte een knikkende beweging met zijn jeugdige hoofd. Hij zag dat ze zijn antwoord niet had afgewacht had en met haar rode leren jasje aan en de grote paraplu in haar handen uit de kamer was verdwenen.
Het was een dun boekje met tien korte verhalen. Het bekroonde verhaal als laatste verhaal.

Terwijl zijn hospita de zomerse regenbui trotseerde om gladiolen te kopen, genoot Bjarne van de stilte in het huis. Frits was buiten in de tuin. De televisie en de radio zwegen. Hij had het boekje in zijn handen.

“Waar de herten zich bevonden.” was de titel van het laatste verhaal.
Hij besloot het aandachtig te lezen. Er gebeurde eigenlijk niet veel. Een jongeman uit de grote stad was in een landelijk gebied verdwaald geraakt en kwam tijdens zijn omzwervingen een roedel herten tegen. Er was een nauwkeurige omschrijving van het landschap te lezen. Veelal vanuit een romantisch uitgangspunt. De zinnen vormden een beeld van wat de jongeman om zich heen zag.

Het werd Bjarne niet helemaal duidelijk waarom de schrijver dit wilde vertellen. Er kwamen geen spannende passages in voor. En toch was het ook niet vervelend om te lezen. Bjarne Gosse kon zich goed in de jongeman uit het verhaal verplaatsen. Het leek op het laatst of hij zelf ook echt die roedel herten zag.

De in zomerse kleren geklede Bjarne legde het boekje weer terug op de tafel. Hij zette de twee grote vazen voor de gladiolen klaar. Twee grote vazen met vers water.

Schrijver: Bjarne Gosse
8 juli 2021


Geplaatst in de categorie: overig

5.0 met 2 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)