Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 48

De bijzondere zomer had mooie dagen gekend, met een zinderende zon en lachende gedichten, maar de laatste tijd was de regenval kenmerkend voor het hoogseizoen.

De bos gerbera's die Bjarne van de vrijgekomen Arthur kreeg, had hij te danken aan zijn kordate optreden na de arrestatie van Arthur. Zijn klasgenoot, die zijn schoolagenda op zak had, en die alleen het telefoonnummer van Bjarne kon ontcijferen. Bjarne had beloofd alles geheim te houden. De arrestatie van Arthur en het vergrijp waarvan hij werd verdacht.

Die vrijdagavond zat Bjarne weer in de kroeg met Gerard te praten. Gerard Vroeg had zijn betoog over de linkse politiek kracht bijgezet met een vreugdevolle daad van solidariteit. Met zichtbare ontroering toonde Bjarne zijn dankbaarheid door hem iets van zijn levenskracht te schenken. Hij had zo zijn best gedaan dat Bjarne niet anders kon dan hem te laten genieten van de lading energie die hij altijd bij zich had.
Gerard Vroeg noemde Bjarne “Tijger” hetgeen zijn ego streelde. Het gaf wat afleiding van de dagelijkse sleur op school en de leegte van het herenhuis tijdens de afwezigheid van Emma. Emma die wel begreep dat Bjarne niet met lege handen op haar ging zitten wachten, omdat hij het druk had met de leerstof van school en het onderhouden van vriendschappelijke contacten.

Zijn populaire klasgenoot Arthur was fel te keer gegaan tegen wat hij noemde de buitenlandse invloeden op de politiek van ons kikkerland.
Die vurigheid waarmee hij zijn standpunten het licht liet zien was aandoenlijk. Het maakte hem zelfs aantrekkelijk. Bjarne was vastbesloten om zijn geheim niet aan hem te verklappen. Niemand hoefde te weten dat hij een verhouding met zijn hospita had. Bjarne had het wel spannend gevonden dat Arthur er nieuwsgierig naar was geweest.

Emma was een vrouw van de wereld. Ze had een brede belangstelling voor literatuur, ze vertelde over de gedichten uit de bundel 'Het zingend hart' van de schrijver Gerard Reve en over de verhalen van de Amerikaanse schrijver James Purdy, die in haar ogen een cultuurheld was.

Ze wist veel te vertellen over de dichters Fernando Pessoa en Arthur Rimbaud. Ze vertelde over de kunst van Giacometti, en over die van de Nederlandse kunstenaar Henk Visch. Ze vertelde over haar favoriete zanger en liedjesschrijver Bob Dylan, en over de zangeres Billie Holiday en haar liedje Love for sale. Ze had eigenlijk overal wel iets over te vertellen, behalve over haar vorige leven als huisbaas met een penis, daar had ze niets over verteld. En de jeugdige Bjarne wist weinig over mensen die transgender waren.

Een haarspeld was voldoende geweest om in te breken in de privésfeer van haar verleden. Bjarne voelde zich schuldig maar vreemd genoeg ook een beetje opgelucht. Niet omdat zijn hospita vroeger in een mannenlichaam woonde, maar omdat hij nu de roddels van zijn vrienden beter begreep.

Er was een harde donderklap te horen in de avondhemel van de zomeravond. Het regenwater kwam nu met bakken tegelijk naar beneden.

Schrijver: Bjarne Gosse, 18 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.5 met 4 stemmen 1.038Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)