Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 53

Zes eenzame dagen later in de stad Utrecht die aan de wisselvalligheid van de zomer was overgeleverd.

Emma had een speeltje gekocht. Dat was op zich niet zo erg, maar het was wel een beetje irritant dat ze dat speeltje in de vitrinekast had gezet, zodat iedereen kon zien dat zij een speeltje had.
“Dat hoeft toch niet iedereen te zien Emma” wierp de jeugdige Bjarne tegen, maar ze glimlachte voldaan, alsof hij verder niets over haar speeltje te vertellen had.
“Niet zo preuts Bjarne, ik heb toch niets te verbergen, ik ben een moderne vrouw!” zei ze alsof ze hem het gevoel wilde geven dat hij niet met zijn tijd was meegegaan. Bjarne vond het toch lichtelijk obsceen om dat speeltje zo zichtbaar in de vitrinekast te plaatsen. Het was toch geen kunstobject. Het was geen gezicht tussen de marmeren olifantjes en de giraffe van kristalglas. Hij kreeg zelfs het idee dat ze het alleen maar deed om hem te irriteren. Om aan hem duidelijk te maken dat zijn speeltje niet voldoende was voor haar, als moderne vrouw van de wereld.

Maar goed, alles op een rijtje gezet te hebben, gunde de jeugdige Bjarne, de beeldschone Emma haar speeltje en besloot hij er verder niet over te gaan miauwen.

Frits, de zwarte kater, dacht daar anders over. Zodra hij het speeltje zag begon hij te mauwen.
Hij hield niet van vreemde voorwerpen in de vitrinekast. Hij was gewend aan de marmeren olifantjes en de statige giraffe van kristalglas. Zodra er iets nieuws in huis kwam was hij even uit zijn doen.

Arthur kwam die zondag weer om Bjarne te helpen met de opdrachten voor wiskunde. Hij zei deze keer niets over de tekeningen in de kamer van Bjarne. Hij vroeg of hij de rest van het huis mocht zien, maar Bjarne vertelde dat het niet kon omdat dat niet mocht van Emma. Arthur keek Bjarne begrijpend aan. Ze babbelden nog wat over school en over de spreekbeurt van Arthur. Het was gezellig, de tijd vloog voorbij.

Het regende. Het was net alsof het bezoek niet had plaatsgevonden. Het leek meer herfst dan zomer. Arthur had een donkerrode lamswollen trui aan. Dat was Bjarne niet vergeten.

Schrijver: Bjarne Gosse, 7 september 2021


Geplaatst in de categorie: overig

4.2 met 4 stemmen 271Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)