Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Augustus 1983

Twee dagen later:
Het was plotseling prachtig zomerweer in Utrecht. Bjarne genoot van de stilte in de tuin. Het leek wel of alle buurtbewoners op vakantie waren. Het was nooit eerder zo rustig geweest in de Utrechtse buurt waar hij verbleef in het huis van zijn hospita.

De liefde had hem tot een ander inzicht gebracht. Emma en hij hadden veel meer overeenkomsten dan hij durfde te erkennen. Ergens waren ze toch gewoon zielmaatjes. Het was de ruis van de wereld die hen uit elkaar dreef. Wat zouden de mensen denken als hij er open voor uit zou komen dat ze een relatie hadden? Het kon hem eigenlijk niet zo veel schelen. De liefde was amoureus, voldoende om er mee door een deur te komen.

Maar niet alle muren hadden deuren. En de muren die Emma optrok werden steeds dikker en hoger. Ze was onbereikbaar voor zijn emoties. Er was zoveel wat hij niet wist over haar geheimzinnige leven.
Ze leefden in hetzelfde huis. Ze deelden soms bed en vaak keukentafel. Ze wist alles over hem, althans dat dacht ze. Bjarne Gosse kon haar niet doorgronden. Ja, ze hadden vaak lange gesprekken die uiteindelijk eindigden in haar lange monologen.

Ze had haar eiland niet voorzien van ophaalbruggen.

Bruggen die Bjarne wel wist te vinden in zijn vriendschap met Gerard Vroeg en Maarten Wolvenknaap.

Met Gerard omdat die hem een andere kant van het leven liet zien. Met Maarten omdat hij altijd op zoek was naar avontuur.

In de fantasiewereld van Bjarne stonden er kleurrijke kastelen tussen de bomen die voor zuurstof zorgden. Er was veel natuurlijke lijm voor nodig geweest om de liefde bij elkaar te houden.

Bjarne was ook tot een ander inzicht gekomen over het gebeuren met Kees. Hij had het recht niet gehad om een serie foto’s van zijn edele paal te sturen. Het was een ongevraagde vorm van intimiteit. Bjarne had hem nooit zijn liefde verklaard. Hij kon zijn gedachten niet lezen.

De gedachten van Bjarne dwaalden steeds vaker af naar de naderende herfst van het jaar dat hij volwassen zou worden. Ruim twintig jaar verbleef hij nu op de aardkloot en hij had nog lang niet alles begrepen. Soms twijfelde hij aan het belang van vriendschap en was zijn vrees voor liefde zo groot dat uit zijn evenwicht geraakte en zich afvroeg of er ooit een echt gesprek met Emma zou komen.

In zijn grote kamer in het huis van Jan Boter luisterde Maarten Wolvenknaap naar de snoeiharde muziek van zijn favoriete rockmuzikanten. Hij had plannen met de naïeve Bjarne. Hij was van plan een kleine tentoonstelling op diens verjaardag te plannen in de oude danszaal van het grote huis. Dan konden de gasten het tijdens het verjaardagsfeest zien. Emma wist van niets. Bjarne wist van niets. Het waren plannen, die meer dan dat.
Maarten zette de muziek nog iets harder.

Schrijver: Bjarne Gosse
15 december 2021


Geplaatst in de categorie: vriendschap

4.0 met 4 stemmen 309Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)