Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Oktober 1983 4

Het werd de hoogste tijd voor een nieuw verhaal in het leven van Bjarne. Een gebeurtenis die de moeite waard was om te herinneren. Zelf had hij nog niets in de gaten, maar zijn vrienden hadden al hun energie in de voorbereiding van het feest gestoken.
Hoe moesten ze hem naar het huis van Jan Boter lokken om de verrassing compleet te maken?

Bjarne was in overpeinzing over het verdere verloop van zijn leven. Hoe lang zou hij het nog uithouden in het huis van zijn hospita. Hij was verbaasd dat hij een uitnodiging van de schrijver Jan Boter om op zijn verjaardag om vier uur in de middag een kop thee te komen drinken.
Hij besloot toch te gaan, zijn nieuwsgierigheid won het van zijn sociale angst.

In de voormalige danszaal waren de eerste bezoekers al aanwezig. De beste vrienden van Bjarne.
Gerard droeg een donkerpaarse broek en een rode sweater. Hij was alvast aan het warm draaien in de geïmproviseerde discotheek. Er klonk muziek van David Bowie.
Christiaan Buurtveen was de door Peter Halm vervaardigde kunstwerken aan het bekijken.
Hij had een glas met oude jenever in zijn handen en nam daar af en toe een slok van.
Jan Boter kwam naar hem toegelopen. “Bjarne komt zo!” vertrouwde Jan, Christiaan toe.
Maarten zette de stoelen en bankjes klaar voor de gasten die wilden zitten. Hij droeg een donkerblauwe jeansbroek en een lichtblauw spijkerjasje met daaronder een donkerblauwe sweater.
Jan Boter en Christiaan waren in een gesprek verwikkeld. Het ging over de werken van Peter Halm, die juist op dat moment aanbelde om zich ook toegang tot het feest te verschaffen.

Maarten deed hoffelijk de deur voor de kunstenaar open. De twee kenden elkaar uit de kroeg.
Peter gaf Maarten een compliment over zijn outfit. Maarten bloosde en stamelde:
“Dank je wel Peter en welkom op het feest voor Bjarne!”

Bjarne liep de straat waar het feest was in. Niets vermoedend belde hij aan. Hij hoorde muziek.
Maarten deed enthousiast de deur open en zette met zijn joviale stem een lied in.
“Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria!” Bjarne begon te vermoeden dat er meer stond te gebeuren dan een kopje thee drinken. Hij moest zijn verlegenheid overwinnen. Maarten droeg een feestmuts en bracht Bjarne naar de voormalige danszaal. Iedereen begon te zingen. “Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria! Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria!”
Bjarne was aangenaam verrast en liep meteen naar de bar waar hij een glas cider kreeg aangeboden
door een charmante ober die hij niet herkende omdat de ober het kostuum van een konijn droeg.

Daar kwam Jan Boter de feestzaal binnen. Het was een imposante verschijning in zijn strakke leren pak en bijbehorende lederen pet. Hij liep op Bjarne af en feliciteerde hem met zijn verjaardag.
Voorzichtig keek Bjarne om zich heen. Er waren meer mensen onherkenbaar verkleed als grappige dieren. Hij herkende ze niet.

Toen zag Bjarne de kunstwerken aan de muur. Hij herkende onmiddellijk dat het werken waren die door zijn eigen werken waren geïnspireerd. Maar wat zag het er nu professioneel uit door de kundige handen van de kunstenaar Peter Halm. Peter Halm kwam naar hem toe gelopen toe hij de blije Bjarne zag. Hij was gekleed in een donkerrood fluwelen pak. Een gedurfde outfit voor de jonge succesvolle kunstenaar. Bjarne wist niet goed hoe hij Peter moest bedanken.
“Wat vind je ervan, ik heb ze gemaakt nadat ik jouw werk goed had bestudeerd.” zei Peter half lachend tegen de jarige Bjarne. “Geweldig echt geweldig” antwoordde Bjarne en hij nam een flinke slok van de cider uit het glas dat inmiddels half leeg was. Peter gaf Bjarne een stevige knuffel en een zoen op zijn hoge voorhoofd. “We gaan proberen ze te verkopen Bjarne, er komen wat rijke dames in de loop van de avond, dus wie weet gaat het lukken.” Bjarne keek Peter met grote ogen aan en dronk toen de rest van het glas leeg.
Hij ging weer terug naar de als konijn verkleedde ober om een nieuw glas te halen. De cider smaakte voortreffelijk. Het was zijn verjaardag, dit had hij echt nooit verwacht. Hij genoot van de aandacht. Sommige gasten hadden een cadeau voor hem meegebracht. Van Berend kreeg hij een dure ballpoint van het merk Parker. “Om je gedichten mee te schrijven Bjarne!” zei hij toen hij het cadeau aan Bjarne gaf. “Bjarne schrijft zijn gedichten met een ganzenveer Berend!” grapte Maarten
die zich vrolijk aan het vermaken was met de gasten op het feest voor Bjarne.

Plotseling klonk het lied “Heart of gold” van de Canadese zanger Neil Young door de zaal. Bjarne keek naar de deejay en hij herkende Gerard Vroeg die naar hem zwaaide van achter de draaitafels.

Het konijn, de ober, de man die de drankjes verzorgde had zijn kostuum uitgetrokken. Bjarne herkende onmiddellijk zijn klasgenoot Arthur die het te warm had gekregen in zijn vermomming als konijn. Ook de gorilla deed zijn pak uit. Het bleek Jaap te zijn. De leerling die vorig jaar afgestudeerd was. Langzaam kwamen er meer gasten binnen.

De bekende fotograaf uit Amsterdam kwam met een duur fototoestel om op het feest foto’s te maken. Maarten drong er op aan om het niet al te opzichtig te doen. De fotograaf had de verjaardagstaart bij zich. Zorgvuldig werden de eenentwintig kaarsjes aangestoken.
Bjarne had er drie keer blazen voor nodig om ze weer uit te krijgen. Opnieuw werd er gezongen:
“Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria! Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria!”

Schrijver: Bjarne Gosse
1 februari 2022


Geplaatst in de categorie: verjaardag

4.5 met 2 stemmen 212Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)