Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Oktober 1983 3

De frivole Emma was opnieuw in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Het was haar lievelingsstad.
Bjarne Gosse was alleen met Frits in het grote huis aan het nadenken.

Alhoewel het geen moment in Bjarne op kwam om Kees Broodakker daadwerkelijk uit te nodigen om met hem te slapen hadden zijn ondubbelzinnige pogingen om hem te versieren en samen de liefde te beleven Bjarne opgezadeld met een onderhuids verlangen. Misschien was het normale nieuwsgierigheid, of zelfs meer dan dat.

Bjarne Gosse dacht inmiddels veel vaker aan Kees Broodakker dan aan Emma Petronella.
Ze had weer niets laten horen sinds ze in Parijs zat. Dat deed ze vaker wanneer ze in het buitenland was.
De vermoedens dat ze daar wellicht een minnaar had kon Bjarne niet bevestigen. Wel was het vreemd dat ze telkens terugkwam met luxe cadeautjes wanneer ze in de Franse hoofdstad was geweest.

Sinds de brieven die Emma uit Amerika had gestuurd, toen ze daar verbleef, was Bjarne op alles voorbereid. Ze viel op machtige mannen, met geld en status. Daar kon ze geen nee tegen zeggen. De jeugdige Bjarne was niet meer dan haar speeltje. Ze had waarschijnlijk meer minnaars dan dat hij vingers op een hand had. Waarom bleef hij van haar houden en liet hij niet gewoon duidelijk merken dat dit op moest houden. Hij woonde in haar huis, hij verzorgde haar zwarte kater en hij beminde haar wanneer ze liefde te kort kwam. Ze vond het allemaal vanzelfsprekend. Zijn onzekerheid nam toe.

Waar kwam haar fanatisme me toch vandaan. En waar moest hij heen met zijn onderbuikgevoel.
Nooit vertelde ze hem dat hij de enige was. Die ene man in haar leven waar ze mee verder zou willen gaan. Het belemmerde zijn gevoelsleven. Hij voelde zich af en toe leeg en verlaten en hij snakte naar liefde.
Echte liefde! Alsof liefde het enige was dat hem nog kon redden.
Emma zou in ieder geval niet op zijn verjaardag verschijnen, ze had het te druk in haar lievelingsstad
Parijs.

In Utrecht werden de slingers en de schilderijen opgehangen in de voormalige danszaal. De donkerblauwe zaal kwam er feestelijk uit te zien.
In een hoek van de zaal werd de imposante stereo-installatie van Gerard Vroeg neergezet. Hij was de aangewezen persoon om de muziek op de verjaardag van Bjarne te verzorgen. Hij had al vast wat vinylplaten klaargezet. David Bowie mocht natuurlijk niet ontbreken en the Cure en de ska muziek van the Specials en Madness.

Jan Boter had een speciale cider uit Frankrijk laten komen. Drie dozen met vierentwintig flesjes.
Christiaan Buurtveen had vier flessen sterke drank voor in de bar van het feest ter beschikking gesteld.
Peter Halm had zijn tanden gezet in het maken van heerlijke versnaperingen voor de gasten op het feest.

Maarten Wolvenknaap had voor Bjarne een feesthoedje gekocht, zodat iedereen kon zien wie het jarige feestbeest was.

De bekende fotograaf uit Amsterdam kocht een taart met eenentwintig kaarsjes. Die moest Bjarne in een keer uitblazen, wanneer het zover was. De verjaardag van Bjarne was aanstaande en Emma was bij haar vriendin in Parijs.

Jan Boter kwam de voormalige danszaal binnen met een glas whisky in zijn hand. Hij bewonderde de schilderwerken die Peter Halm had vervaardigd naar aanleiding van de prille kunst van Bjarne.

Hij vroeg zich af of hij niet wat van zijn rijke schrijversvrienden kon uitnodigen voor het feest van Bjarne, misschien hadden ze belangstelling voor dit frisse schilderwerk. Maar hij moest het eerst overleggen met Maarten Wolvenknaap want die was verantwoordelijk voor de organisatie van het feest.

Maarten voerde een pittige discussie over het feest met Jan Boter. Was het niet alleen bedoeld voor jongeren? En wat zouden die ervan vinden om met oudere mensen een feest te vieren? Na de nodige argumenten over en weer stemde Maarten in met het plan van Jan Boter. Jan mocht een beperkt aantal ouderen uitnodigen op voorwaarde dat ze iets zouden bijdragen aan het feest. Jan Boter vond het prima, zijn vrienden waren gewend een fles wijn, een kaas assortiment of een kratje bier mee te nemen voor feestelijke bijeenkomsten. De verjaardag van Bjarne met de bijhorende expositie was een uitstekende gelegenheid om in een gezellige sfeer zijn oudere vrienden weer eens te ontmoeten. Maarten was tevreden. Hij bedankte Jan met een goed bedoelde zoen op zijn lippen.
Jan schreef een uitnodiging voor zijn vrienden Joop van Teil uit Amsterdam, Rinus van Werelden uit Rotterdam, en Paulus Bontkwal uit Breda. Het waren alle drie kunstliefhebbers die wel van een feestje hielden. Hij nodigde ook twee vrouwen uit. Anita Dalstraat en Esther Bevillia, beiden werkzaam in de kunst en cultuursector.

Paulus was in zijn keuken in Breda bezig met de vervaardiging van een pastasalade. Ideaal op het feest met verse stokbrood en knoflookboter.

Esther was in haar keuken in Haarlem bezig met het maken van een voedzame groentesoep. Ideaal voor late gasten op een feest met hongerige jongeren.

Joop van Teil kocht een extra sixpack bier bij de supermarkt op de hoek.

Rinus kocht in een slijterij in Rotterdam zes flessen wijn met tien procent korting.

Nog twee dagen en dan was het zover. Dan kon het verjaardagsfeest losbarsten.

Bjarne Gosse wist nog steeds van niets. Niemand had hem iets verteld of ook maar iets laten doorschemeren over hetgeen dat stond te gebeuren.

Hij maakte zich zorgen over school en over zijn gevoelsleven. Hij was niet van plan om zijn verjaardag te gaan vieren.

Schrijver: Bjarne Gosse
26 januari 2022


Geplaatst in de categorie: verjaardag

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 225



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)