Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Oktober 1983 8

Bjarne gaf geen antwoord, aan zijn oogopslag was te zien dat hij in een roes verkeerde.
Kees drong niet aan. Hij wist amper zelf hoe het was om volwassen te zijn.
Het feest was nu volop gaande. De travestieten uit het vriendengroepje van Gerard gaven op de muziek van Grace Jones een show weg die met applaus werd ontvangen. Overal waren er koekjes, borrelnootjes en chips.

Bjarne had genoten van het intieme moment met Kees. Hij had de beginregels van een nieuw gedicht in zijn hoofd. Een gedicht dat samenviel met de roes, die steeds intenser werd door de uitbundigheid van het feest.

Maarten liet Kees de kaart van Charlie Chaplin zien, alsof hij degene was die de verjaardagsgeschenken voor Bjarne beheerde. Kees legde een anonieme knuffelbeer zonder mond en zonder ogen bij de geschenken die aan Bjarne toebehoorden. Er waren feestgangers die veel hadden gedronken, maar wat was veel in deze tijd van weelde en vreugde. Niets wees erop dat de nabije toekomst niet veel goeds in petto had, het was lol en gezelligheid, met een lach en een scheet.

Bjarne gaf geen antwoord. Hij was geen antwoord verschuldigd aan Jan Boter, die hem het hemd van zijn lijf vroeg, nieuwsgierig naar de muze van zijn jonge ziel.
Alfons Bortano kwam vanaf de dansvloer half zwevend vertellen, over het hoe en wat. De beweegredenen van een jonge kunstenaar, met een glas whisky in zijn handen. Het was nu zijn moment om Jan Boter te overtuigen.

Maarten legde de anonieme knuffelbeer naast de sier bloempot met vrouwentongen. De bekende fotograaf uit Amsterdam, maakte ongevraagd een foto, met half boven de bukkende Maarten een van de schilderwerken van Peter Halm.

Peter was in gesprek met Anita. Nu ze haar energie kwijt was, werd ze diepzinniger dan voorheen en ze wist Peter met haar woorden te interesseren. Ze was op zoek naar een gat in de markt. Een uithangbord voor creativiteit. Peter ging gretig op haar woorden in, maar het gesprek vervaagde in het geroezemoes van de late avond.

Kees probeerde opnieuw een gesprek met Bjarne aan te knopen, maar die nam niet meer de moeite om te luisteren omdat hij genoot van de dansende mensen. Gerard koos voor Donna Summer tot grote tevredenheid van de aanwezige travestieten.

Bjarne gaf geen antwoord. Hij zou Kees later wel uitgebreider antwoorden. Zijn roes was bijna volmaakt. Berend had het nog altijd over politiek, hij had een groep oude schrijvers om zich heen verzameld. Ze vroegen zich af wie deze wijsneus was. Deze Berend die in een helikopter leek te wonen. Bjarne mompelde, een moment van eenzaamheid, herkenbaar voor zijn leeftijd.

Kees zag het glimlachend aan. Later, wanneer Bjarne de knuffelbeer zou vinden, met het briefje gebonden op zijn beren rug. Dan zou Bjarne vast naar hem toekomen. Er gingen al gasten naar huis of naar een andere drinkgelegenheid in de Utrechtse binnenstad.

Jan Boter genoot met volle teugen van deze feestelijke inwijding van de ruimte waarin hij ging wonen. Hij bedankte de gasten die de feestzaal verlieten. Anita wilde wel een schilderwerk kopen, voor de helft van de prijs als ze het direct mee mocht nemen. Na een korte aarzeling stemde Jan Boter ermee in. ”Ik haal “Ongeboren veulen” wel even voor je van de muur Anita”, vertrouwde hij haar toe onderweg naar het schilderwerk met de door Bjarne verzonnen titel.

Bjarne schrok even van deze gebeurtenis, maar de goedgezinde hoofdknik van Jan Boter sprak boekdelen. Het ging en gebeurde zoals het moest gaan en gebeuren. Daar kwam Peer uit de kroeg de Lyrische ziel, met zijn opvallende knalrode hanenkam en lederen veldlaarzen. Hij drukte Bjarne tegen zijn borst. “Gefeliciteerd kerel!” zei hij met zijn geforceerde stoere stem.” Dank je Peer”, klonk de stem van Bjarne terwijl hij in zijn reebruine ogen keek. Peer had een lederen broekriem voor Bjarne meegenomen. Bjarne legde het welkome geschenk bij de andere geschenken die hij voor zijn verjaardag had gekregen. Maarten kwam onmiddellijk poolshoogte nemen.

Anita winkelde het schilderwerk van dertig bij veertig centimeter in een grote van Jan Boter geleende badhanddoek en nam het mee onder haar arm. Jan Boter deed het geld in de nieuwe spaarpot van Bjarne, een dronken varkentje met een gleuf in zijn porseleinen rug. Hij wilde indruk op de jonge Bjarne maken, want hij wist dat Bjarne de muze was van de briljante Emma, die hij nog altijd adoreerde. Bjarne zette het varkentje keurig bij de andere geschenken. Hij knikte naar Jan Boter. Er waren geen woorden nodig.

Gerard Vroeg had weer een nummer van David Bowie opgezet. Er waren nog flink wat mensen over en af en toe kwam er late bezoeker om het feest op te luisteren. De travestieten uit de vriendenkring van Gerard waren verder de nacht in gegaan. Op zoek naar vermaak en avontuur.
Gerard Vroeg had hen toegelachen en kushandjes geworpen.

Het varkentje van Bjarne voelde zich thuis tussen de andere geschenken. Met het geld van de verkochte schilderwerken hadden ze ruimschoots de kosten van het feest terug verdiend.

Het werd tijd voor Kees om afscheid te nemen. Hij aarzelde niet. Hij zoende Bjarne vol op zijn mond. Hij moest de eerste nachttrein naar Amsterdam hebben, dus er was geen tijd voor een uitgebreid afscheid. Bjarne was in opperste stemming, alsof zijn roes een droomhoogtepunt had bereikt. Het was vreemd dat Kees niet meer op het feest was. Het gaf Bjarne de ruimte om zich om andere mensen te concentreren. Arthur zat uitgeput achter de bar. Hij was zichtbaar dronken, maar dat veroordeelde zijn schoonheid niet. Hij bleef glimlachen met zijn pure manlijkheid.
Bjarne nam zijn kans waar en plofte naast hem neer.
“Is alle cider op Arthur?”
“Nee er staan nog twee flesjes in de koeling”. Arthur tilde zijn dronken lichaam van de stoel en ging zwalkend op weg naar de koeling. Het was een mooie plek om het feest te overzien, vanachter de bar, bedacht Bjarne. Arthur gaf hem het geopende flesje koele cider en ze keken samen naar de feestgangers.

Schrijver: Bjarne Gosse
14 maart 2022


Geplaatst in de categorie: verjaardag

4.5 met 2 stemmen 218Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)