Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Mei 1984 1

De uitbundige Emma bezorgde de verlegen Bjarne telkens een nieuw dilemma. Wanneer hij haar nodig had voor de liefde, dan was ze er niet, altijd op reis voor haar ambities. En als ze er wel was, bleek ze dikwijls opdringerig en hongerig naar aandacht voor zaken waar Bjarne nauwelijks verstand van had.

Het voorjaar van het jaar 1984 begon met vreemde gevoelens.
Het onderhuidse verlangen naar de warmte van de elegante Kees nam meer en meer in betekenis toe. Misschien moest de jeugdige Bjarne hem werkelijk uitnodigen en hem zijn gang laten gaan. Hij had er over geschreven, dus hij wist waarover hij het had.

De jeugdige Bjarne Gosse had nog een week vakantie. Hij wist niet wanneer Emma zou terugkeren uit Parijs. Het zou niet handig zijn als ze de twee mannen zou betrappen. Ze kon spontaan hysterisch worden en dan was ze niet te harden. Dan waren de poppen aan het dansen!

Bjarne Gosse kon het onderhuidse verlangen ook niet van zich afschudden. Daarvoor had Kees zich te belangrijk gemaakt.

Kees Broodakker wist natuurlijk al lang dat Bjarne hem leuk vond. En dat hun gezamenlijke belangstelling voor de poëzie voor een vruchtbare muze kon zorgen. Maar wat als Bjarne het niet fijn vond om met Kees te vrijen. De jeugdige Bjarne bleef er over piekeren. Het piekeren werd mijmeren, het mijmeren werd verlangen.
Kees had hem opgezadeld met een onderhuids verlangen. Bjarne Gosse wist nog niet hoe hij op dat verlangen moest reageren. Alles was nieuw en onvoorbereid.
Hoe zou het zijn om Kees naakt te zien? Hoe zou het voelen?

Er was nog een ander onderhuids verlangen. Het verlangen om meer met zijn artistieke werk te gaan doen. Bjarne Gosse was er zo vaak mee bezig geweest. De kunstenaar Peter Halm had hem aangeraden om na zijn studie naar de kunstacademie te gaan. Bjarne Gosse aarzelde. Er stonden nog herexamens voor de deur en hij zou niet veel tijd overhouden om creatief bezig te zijn. Ook Peter Halm had hem opgezadeld met een onderhuids verlangen. Bjarne Gosse wilde graag zoals Peter Halm zijn. Zijn succes, zijn status, zijn vriendenkring. Bjarne keek er tegen op. Het was voor hem een vreemde wereld. Toch had hij dat onderhuidse verlangen. Dan stelde hij zich voor dat hij Peter was. Dan bedacht hij dat er mensen kwamen om zijn werk te kopen. Hoe zou het met Peter Halm zijn? En met zijn nieuwe vriend in Italië. Ook hij had niets meer laten horen. Waarschijnlijk genoten ze samen van een welverdiende vakantie.

In de boekenkast van Emma vond Bjarne Gosse een aantal boeken over internationale poëzie. Het regende in Utrecht. Die middag dook Bjarne in de boeken en besloot hij alle onderhuidse verlangens even te vergeten. De zwarte kater Frits kwam naast hem liggen op de bank. 

Er was die ochtend een brief op de deurmat verschenen. Eindelijk had Bjarne tijd om de enveloppe te openen.

Esther Bevillia, stond er in het vakje waar de naam en het adres van de afzender vermeld stonden.

Beste Bjarne,

Met genoegen heb ik de werken, die Peter Halm heeft gemaakt naar aanleiding van jouw studies bekeken. De nieuwe serie heeft me verbaasd en veel meer indruk op mij gemaakt dan de eerste serie. Materie schilderijen zijn erg in tegenwoordig. Als ik mijn eigen werk niet aan de muur had hangen, had ik zeker overwogen om een van de werken te kopen. Ook heeft het me nieuwsgierig gemaakt naar de originele studies, die jij dus hebt gemaakt, zo heb ik van Peter begrepen.
Is het mogelijk om mij dit originele werk een keer te laten zien?

Met vriendelijke groet, Esther Bevillia.


Bjarne begreep de brief niet. Hij wist niets over een nieuwe serie werken die Peter Halm naar aanleiding van zijn studies had gemaakt. Maar het was leuk dat er iemand nieuwsgierig was naar zijn originele werken. Hij wist niet goed wat hij ervan moest vinden. Waarom had Peter hem niet om toestemming gevraagd.
Dat was een kleine moeite geweest. Nu moest hij het van een voor hem vreemde vrouw vernemen.

Schrijver: Bjarne Gosse
7 mei 2022


Geplaatst in de categorie: liefde

5.0 met 2 stemmen 143Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)