Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

De erfenis.

Vervolg op 'Het berouw'. 

Door een verhuizing in 2014 in verband met afbraak, kreeg ik de kans mijn nieuwe adres niet aan de familie door te geven zodat ik van die perverse brieven van mijn moeder af was. Brieven die beschreven dat ze eeuwig op mij zou wachten met haar armen wijd en ik stapje voor stapje naar haar terug zou komen. Of dat wij 'twee trotse pilaren' waren met in het midden een brug waaronder woelig, vies water. Dat ik daar niet naar moest kijken, maar naar haar en in het midden vonden wij elkaar.
"Dit is ziek", zei een vriend dertig jaar geleden die ik min of meer dwong deze walgelijke brieven te lezen omdat ik er niet alleen mee wilde zijn. Tenslotte verbood ik haar die brieven te sturen waarna ze kaarten begon te sturen met 'de groetjes'. Dat kwam op hetzelfde neer. Af en toe kwam er nog een brief.
Met haar liefste stemmetje kirt ze: "Ik bewaar de brieven aan jou in een 'doooosje', dat is me aangeraden door de zusters in het klooster."
Komt die verheven moederliefde van de katholieke kerk? De waarheid is dat het kind heilig is en niet de moeder.
"Je moeder is een stalker", zei een andere vriend. En al die jaren heeft ze me gestalkt en gepest op jaarlijkse feestdagen. Toen ik vanaf 2007 de sjabbat ging houden, kwamen de pesterijen op sjabbat. "Oh ja, het is sjabbat", schreef ze dan 'per ongeluk'.
Sinds de verhuizing heb ik dit betreft rust.

Heden doet moeder alles om te weten waar ik woon door helderzienden in te huren, ziekenhuizen af te bellen, wat ze uiteraard niet te vaak kan doen, zo vertelde mijn schoonzus.
Mijn legitimatiebewijs kan ik niet meenemen op straat. Als mij iets overkomt zou het een tweede ramp zijn als men de familie zou inschakelen, ook voor andere mensen. Ik heb de belangrijkste telefoonnummers altijd op zak.

Ik ben opgevoed door een geestelijk geflipte hardwerkende boerendochter die God en gebod op zichzelf toepast en de mensen laat klappen. Ja het is zo dat sommige brute uitspraken van deze vrouw op de lachspieren werken. Ook op de mijne. Haar stoere houding en gedrag met veel geld, wekt bewondering bij de mensen. Als je haar voor je kar hebt zullen al je plannen slagen.

Moeder maakt zich groot, blaast zichzelf op, totdat haar misdaden over haar heen rollen en er niets meer van haar overblijft. Ze heeft gegeten en gedronken en is verzadigd van het kwaad totdat het haar vernietigd.

"Ik wil rijk sterven."
Dat heeft ze gezegd en ja, ze wist dat dit niet goed is, maar zo moest het nu eenmaal.
Dit heb ik aan een van mijn broers verteld waarop hij hoofdschuddend in een stoel zakte.
"Wat een armoede!"

Slot.

Context: In de rechtbank heb ik een handgeschreven verslag voor mogen lezen. Helaas werd ik na de eerste pagina door de rechter onderbroken omdat hij het te emotioneel vond. Moeder kon er niet tegen. Het was de ongekunstelde waarheid zoals ik dit in deze verhalen schrijf. Getuigen bevestigen dat ik het verslag rustig voorlas, dus niet emotioneel. De inhoud bleek te schokkend voor moeder. Mijn advocaat vroeg aan de rechter of hij het verslag aan hem mocht overhandigen. Dit gebeurde voor de ogen van mijn familieleden. Door het gebruik van het woord 'emotioneel' heeft de rechter, onbedoeld, mijn ruiten ingeslagen. Zus en broers zullen hiermee schermen en de vrede is verre.

Schrijver: Susan
10 juni 2022


Geplaatst in de categorie: familie

5.0 met 1 stemmen 36



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)