Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Juli 1984 9

Toen de jeugdige Bjarne Gosse weer in zijn gehuurde kamer was, in het huis van Emma, die van niets wist, besloot hij eindelijk de brief van Gerard Vroeg te gaan lezen. Hij was daar vanwege het romantische liefdesavontuur met Kees Broodakker, nog niet eerder aan toe gekomen.

“Beste Bjarne Gosse,
op het moment van dit schrijven woon ik niet meer thuis in de kleine kamer die ik huurde in de binnenstad van Utrecht. Ik verblijf momenteel in een afkickkliniek, omdat ik verslaafd was geraakt aan de drank en aan softdrugs. Ik kwam de dag niet meer door zonder een flinke borrel ieder uur en ik stak de ene na de andere verslavende pretsigaret op om maar niet te denken aan de waarheid en de werkelijkheid die me tegen stond, met al zijn menselijke falen. Ik zocht een uitweg, een vluchtroute zoals jij zo vaak in jouw gedichten deed, maar ik had het de laatste tijd niet meer onder controle. Er werd geklaagd door de buren omdat ik in het holst van de nacht dronken naar de muziek van David Bowie luisterde of stoned naar de liederen van Billy Joel. Er is een paar keer politie aan de deur geweest en toen wist ik dat er iets moest veranderen. Die brieven die ik je schreef over die monsterlijke prinses en dat verhaal over de eenzame dodo, dat was ook allemaal onder invloed, geen wonder dat je er geen snars van begreep.
Het valt niet mee om hier sober en nuchter te zijn, maar het eten is goed en ik doe lichamelijke oefeningen, zodat mijn spieren sterker en soepeler worden en ik toch een klein beetje high wordt door de dopamine. Het is lastig om niet in mijn eigen bed te slapen, maar in een vreemd en tijdelijk bed.
Ik hoop echt dat jij gaat slagen voor jouw Tuinbouwschool diploma. Je hebt talent, ik vind jouw tekeningen stoer. Je zult het goed doen op de kunstacademie,
Ik zal pas na de zomer terugkeren in Utrecht. Alles wordt door de zorgverzekering vergoed, dus het is op dit moment voor mij ook financieel voordeliger om hier te zijn in deze ontwenningskliniek.
Ik ben echt van plan om mijn leven te veranderen en een nieuw pad in te slaan. Ik wil filosofie gaan studeren. Je weet dat ik graag over het hoe en waarom nadenk.
Ik denk eigenlijk ook vaak aan jou en aan toen je mij spontaan een kus gaf. Heb je het weleens met een man gedaan? Ik bedoel het hele alfabet van a tot z.
Ik denk er over om na de zomer in Amsterdam een woonruimte te zoeken. Het is daar iedere donderdagavond kraakspreekuur. Wellicht is er ergens een ruimte in een pand dat gekraakt is door Amsterdamse krakers. Of anders ga ik weer terug naar Schiedam, waar ik nog altijd ingeschreven sta als woningzoekende.
Ik hoorde dat jij ook van plan bent om naar Amsterdam te gaan. Misschien kunnen we elkaar daar eens ontmoeten.
Tot later Bjarne
Liefs, Gerard Vroeg. “

Al die tijd had Bjarne in de gaten gehad dat Gerard vaak dronk, maar nooit had Bjarne geweten dat het zo erg was dat hij naar een kliniek moest. Misschien omdat hij zelf slecht tegen alcohol kon en meestal niet verder kwam dan drie biertjes.
Bjarne Gosse dacht weer terug aan Kees en die heerlijke tijd samen aan de kust. Wanneer zou hij hem weer zien?

Schrijver: Bjarne Gosse, 4 juli 2022


Geplaatst in de categorie: drank

5.0 met 4 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)