Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

1984 Herfstavond 3

De galerie hing vol met grote vierkanten schilderijen. Donkere wezens doemden op vanaf het doek. Soms leek het alsof Bjarne een dier kon herkennen, maar het was te abstract om er zeker van te zijn.
Er waren veel mensen op de tentoonstelling afgekomen. In tegenstelling tot wat de aangeschoten Emma tegen Bjarne had beweerd liepen er ook mensen in spijkerbroek rond.

Sterker nog, Peter de kunstenaar had zelf een spijkerbroek aan, waar de sporen van zijn schildersavonturen nog op waren te zien. Klodders donkere verf.
Hij was wat vrijer geworden door zijn lieve Italiaanse vriend, die hij onlangs de beste minnaar ter wereld had genoemd in een onderonsje dat ze hadden toen Bjarne hem op straat tegenkwam.
Bjarne begon de beminnelijke Peter Halm steeds vaker als een amusante man te zien. Hij maakte kunst die tot de verbeelding sprak. Hij werkte hard en hij had succes. Maar en dat was zeker niet onbelangrijk. Hij hield zijn gevoel voor humor in goede tijden en in slechte tijden. Je kon met hem blijven lachen.

Het leek een geslaagde avond te worden. De mensen waren onder de indruk van het nieuwe schilderwerk van Peter Halm. Er werden schilderijen verkocht. Peter glunderde van trots. Alles leek van een leien dakje te gaan, totdat Bjarne Gosse zag dat Emma wel erg veel wijn door haar verfijnde vrouwenmondje naar binnen liet glijden. Ze werd steeds luidruchtiger. Ze raakte behoorlijk aangeschoten en ging met een verheffing in haar stem onderhandelen met Peter over de aanschaf van een van zijn gewilde kunstwerken. Ze wilde kennelijk niet achterblijven bij haar rijke vrienden die grof geld betaalden voor de stijlvolle meesterlijke kunst van Peter Halm.

Bjarne keek eens goed naar de mensen in de galerie. Misschien als hij ooit zoals Peter zou kunnen worden. En dat de mensen dan voor zijn schilderwerken kwamen.

Peter Halm genoot zichtbaar van alle aandacht voor zijn geraffineerde kunstwerken, zo leek de avond goed te verlopen. Bjarne bekeek de schilderijen aandachtig. Het zouden half mensen half dieren kunnen zijn, beminnelijke wezens of wellicht kwaadaardige monsters.

Schrijver: Bjarne Gosse
6 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.5 met 4 stemmen 198Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)