Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

november 1984 1

“Het is heerlijk om een domme man te zoenen”. De openingszin van de nieuwe roman van Jan Boter maakte Bjarne nieuwsgierig naar het verdere verloop van het verhaal. Hij had het boek van Jan Boter zelf cadeau gekregen als dank voor de hulp bij de inrichting van zijn terras. Helaas had Bjarne nog niet de tijd gevonden om het hele boek te lezen.

Uiteindelijk kwam de excuusbrief van dierenjournalist Joop van Teil aan de menselijke Bjarne Gosse nogal absurd over. Het was een langdradige tekst in wollige ambtenarentaal, hier en daar nauwelijks te begrijpen. En het gedrag van de mens vergelijken met dat van apen, dat was voor Bjarne een brug te ver.

De rijpe dame Emma Petronella gaf de dappere Bjarne een klein gedeelte van de energie, die ze had opgedaan in de jaren zestig. De roerige jaren zestig, toen ze tussen de hippies voor het eerst in de liefde verbleef.
Warme liefde. De tegenslagen van de jaren zeventig, de oliecrisis en de autoloze zondagen, alles kwam in haar liefdevolle energie voor de jeugdige Bjarne terecht. En het was niet toevallig dat Bjarne er met volle teugen van genoot.
De donkerblonde Bjarne was het wilde avonturenpaard aan haar teugels. Zij was zijn strenge en altijd erudiete meesteres, die hem een weg door de stedelijke wildernis bood. Een waardevol leven, tussen de verwarde uitgaanstypen en verdwaalde leeftijdgenoten.
Door haar drukke bestaan had ze weinig huiselijkheid te bieden. De enige huiselijkheid die er was, werd verzorgd door Frits de zwarte kater, die Bjarne verzorgde met gekookte vis. Ze was dikwijls van huis en dan was Bjarne de enige menselijke bewoner van haar imposante herenhuis.

Ze beleefden samen de zwoele reggaeklanken van de jaren tachtig. Ze was altijd op zoek naar een ander ritme, dikwijls vonden de twee geliefden die in het romantische liefdespel. De jeugdige Bjarne Gosse was niet altijd onderdanig, soms was het alsof het ritme van hun allebei was, en dat ze daar geluk in hadden gevonden. Ouder en jong, wat deed leeftijd er toe.

Natuurlijk draaide het niet alleen om de seks en was het ook een erotisch spel van de geest, maar het was wel het belangrijkste onderdeel van deze geheime relatie.
Ze had een zwak voor de nieuwste Italiaanse damesmode. Af en toe kocht ze een dure jurk. Dat was een lichtpunt in de relatie die langzaam maar zeker steeds meer schaduwkanten begon op te werpen.

Emma koos de kant van de verwijten. Ze werden steeds grimmiger en meedogenlozer. De jeugdige Bjarne was nog bezig het allemaal een plaats te geven. Dankbaar om wat het hem allemaal aan wereldse belevenissen had gegeven, verward over hoe het zo mis had kunnen gaan. Hij wist dat ze een minnaar in Italië had. Een rijke zakenman die voor haar schoonheid viel.

Uiteindelijk viel de excuusbrief van dierenjournalist Joop van Teil bij Bjarne in goede aarde. Binnenkort was de nieuwste roman van Jan Boter het nieuwe leesvoer voor de altijd nieuwsgierige Bjarne.

Schrijver: Bjarne Gosse, 7 september 2022


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 4 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)