Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

februari 1986

Gelukkig was er Trudy Mol, met wie Bjarne Gosse zijn eigen avonturen kon beleven. Ze was een belangrijke pion geworden in de Amsterdamse krakersscene. Ze hielp mee met nieuwe plannen en de uitvoering daarvan. Bjarne begon met het lezen in het krakersblad, dat hij van zijn vriendin Trudy had gekregen. Trudy Mol had een korte prozatekst geschreven die Bjarne graag wilde lezen.

Koude kalkoen

Het was op de eerste dag van koude kalkoen, dat ik nadacht over de wilde paarden van de kleffe vergadervlakte. Die dieren die de taal van de mensen niet begrepen.
Ze hadden mij wijs gemaakt dat al het andere nu onzin was, en dat ik er echt voor moest gaan met koude kalkoen.
Koude kalkoen viel me zwaar op mijn dak. Ik schreef schunnige haiku’s die het daglicht niet konden verdragen. Ik veroorzaakte een noodlottige ruzie met een heks uit het hiernamaals en ik kreeg koude kalkoen gewoon niet door mijn strot.
Het werd zweten en afzien in gedachteloze dromen, geen wilde paarden maar op hol geslagen nachtmerries. Zelfs schietgebedjes en braken hielpen niet tegen de wrede koude kalkoen.
Misschien was koude kalkoen toch niet zo een goed idee. Ik was mijn kleine binnenpretjes kwijt, ik kreeg jeuk op de meest onverwachte plekken door tamelijk onduidelijke oorzaken. Mijn haren gingen overeind staan bij iedere beweging. En wanneer ik een scheet liet, gingen de plofkippen op stok omdat ze ruzie hadden met de heetgebakerde kalkoen van de buren.
In overleg met de psychologe besloten we koude kalkoen even in de koelkast te leggen.
Zodat we de tijd hadden om de oven te repareren.
Die droom met de wilde paarden kwam later nog terug. Ze galoppeerden langs de rivier op weg naar het einde van de dag. Om de koude kalkoen uit te zwaaien.

Trudy Mol

Bjarne Gosse las het verhaaltje geschreven door zijn vriendin Trudy nog eens door voordat hij het blad waarin het stond, het krakersblad “Flus” in de kattenbak van de buurvrouw legde.
Bjarne Gosse verzorgde tijdelijk de kat van de buurvrouw omdat zij op vakantie was in Oostenrijk. Een verdiende vakantie want ze had een zware tijd achter de rug. Buurvrouw Alice, slachtoffer van een misdrijf, misleid door een contactadvertentie.

Vanaf de vierde etage had Bjarne, wanneer hij door het raam keek, een mooi uitzicht op de wolken die boven de Amsterdamse buurt hingen. Soms leek het alsof hij dichter bij de wolken leefde en dan was het alsof de straat en de mensen heel ver weg waren.

De brieven van Emma werden steeds interessanter, Bjarne las ze soms meerdere malen door. Maar hij vertelde haar door de telefoon, dat ze er mee op moest houden. Hij wilde niet meer dat ze zijn leven zo beïnvloedde. Ze had een zwaarmoedige kijk op de maatschappij en het leven en ze kon slecht tegen andere meningen. Ze was zich door al dat intensieve lezen steeds vreemder gaan gedragen. De danszaal was een leesbibliotheek geworden en haar bed was voortaan een bed om op te lezen. Overal boeken, overal asbakken en lege blikjes bier uit Ierland.

Jan Boter bracht haar iedere dag fruitsalade. Hij was min of meer haar verzorger geworden, nu ze in gezondheid zo achteruit was gegaan.
Bjarne voelde zich schuldig, misschien had hij toch op haar aanbod in moeten gaan. Maar de relatie gaf te veel spanningen en het web in het hoofd van Emma was gesponnen met kleverige draden. Het was al erg genoeg dat hij haar niet zomaar kon vergeten. Ze gaf hem er de kans niet voor. Een tweetal cassettebandjes met de muziek van Lou Reed, het nieuwste boek van Gerard Reve. Ze verzon van alles om in zijn leven te blijven.

Af en toe hoorde hij haar stem door de telefoon, hij hield het niet lang vol en hij verzocht Emma om hem niet te bellen, zo laat in de avond, wanneer ze had gedronken en zij zijn stem wilde horen, op de momenten dat ze zelf stil was.

Schrijver: Bjarne Gosse
29 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: vriendschap

4.0 met 2 stemmen 543Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)