Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Herfst 1987

Trudy Mol had een aardig verjaardagscadeau voor Bjarne. Ze gaf hem een vrijkaartje voor een alternatief feest in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.
Bjarne dronk twee glazen herfstbier. Hij at nog een bruine boterham met pindakaas en een mespuntje sambal. Hij haalde zijn oude fiets uit het fietsenhok en hij ging op weg naar de Staatsliedenbuurt, die niet ver weg was van de Spaarndammerbuurt. Het feest was in een groot gebouw. Bjarne herkende wat mensen uit het alternatieve uitgaanscircuit. Het kostte wat moeite om binnen te komen. Toen hij in de feestzaal was kon hij Trudy niet vinden. Op het podium trad een onbekende reggaeband op. Een hossende mensenmassa stond te dansen op de zwoele muziek. Het was een rokerige ruimte.
Bjarne Gosse genoot van het tussen de mensen zijn. Het was niet erg dat Trudy niet was komen opdagen. Het was een geslaagd feest met deze geweldige band en de uitbundige sfeer.

Laat in de herfstnacht liep Bjarne weer naar huis en beklom hij de trappen naar zijn woning op de vierde etage in de Spaarndammerbuurt. Hij begon langzaam maar zeker te beseffen dat zijn relatie met de extraverte Trudy Mol voorbij was.

Bjarne had nog vier maanden de tijd voor de volgende selectieronde van de Amsterdamse kunstuitleen. De volgende dag begon hij met een nieuwe serie werken van acrylverf op papier.

Het was vijftien oktober, de verjaardag van Bjarne. Hij liep te slenteren door de stad, onrustig en gevuld met frustraties. Voor een snackbar kwam hij Joop van Teil tegen, die trakteerde hem op een broodje warme kroket. Bjarne bleef niet lang praten, dat van die ansichtkaarten was al zo lang geleden. Hij bedankte Joop met een dankbare hand en liep weer terug naar de Spaarndammerbuurt om zijn overspannen moeder aan te horen, met haar welgemeende felicitatie en de verwarrende verhalen over zijn broer Tom. Hij had ze niet meer op een rijtje. De feiten, de argumenten, de zin en de onzin van het leven. Hij kon het niet meer in het juiste perspectief plaatsen. Achterdocht veroorzaakt door overmatig drugsgebruik. Agressie omdat de wereld niet om hem draaide. Er was geen beginnen aan met broer Tom. Bjarne probeerde het op een afstand te houden, maar dat lukte niet altijd en dan vrat het energie. Moeder Gosse was wanhopig.

Het feest in de Staatsliedenbuurt was een welkome uitlaatklep geweest. Frustraties weg dansen, emoties weg drinken. Even helemaal weg van alle ellende op de wereld.

Schrijver: Bjarne Gosse
25 november 2022


Geplaatst in de categorie: verjaardag

4.0 met 3 stemmen 304Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)