Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Voorjaar 1997

In het voorjaar van 1997 leek het of Bjarne al die jaren voor Jan met de korte achternaam had gewerkt. Toen de hulpverlener hem wees op het bestaan van het Troebel Water Collectief, aarzelde Bjarne eerst. Toch besloot hij een bezoek te brengen aan een bijeenkomst van deze groep kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. Ze waren bezig een eigen atelier te verwezenlijken in Amsterdam West, met behulp van een subsidie en de opbrengsten van het lidmaatschapsgeld.
De nieuwsgierigheid van Bjarne was gewekt. Het was een mogelijkheid om met andere creatievelingen in contact te komen en wellicht bood het kansen voor verkoop van werk in de toekomst.

De eerste keren was het voornamelijk luisteren naar de monologen van de voorzitter, die het collectief in leven had geroepen. Later kwamen er andere leden bij waarmee Bjarne kon communiceren. Er werden eenvoudige cursussen gegeven, die voornamelijk waren gericht op het tekenen en schilderen naar waarneming. Na een proefperiode van een maand besloot Bjarne toe te treden als lid van het Troebel Water Collectief, omdat er een ruimte om te schilderen werd gevonden

Els, Cor, Roel, Hans, Kevin, Alain, en Bart waren de andere leden en daar kwamen later nog nieuwe leden bij. Bjarne schrok van de verhalen van de andere leden, ze hadden allemaal een problematisch verleden door psychiatrische aandoeningen.

Het was desalniettemin een opluchting dat Bjarne ergens anders kon werken, dan in zijn woning waar de burenoverlast alleen maar toenam door de neurotische buurman, en de gehorigheid van zijn woning op de eerste etage van een zijstraat in de Amsterdamse buurt, de Baarsjes.

Schrijver: Bjarne Gosse
30 mei 2023


Geplaatst in de categorie: kunst

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 322Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)