Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Voorjaar 2006

“Jammer dat jij jouw intelligentie inzet voor duistere zaken. We hadden een sprankelend contact samen via het internet, totdat jij zonder duidelijk aanwijsbare reden het pad van de misdaad koos. Jouw leugens, en telkens nieuwe leugens, ze hebben mij doen wankelen. Je hebt al die tijd een toneelstuk opgevoerd in jouw verzonnen berichten. Alles was bedoeld om mij flink wat centen lichter te maken.”
Bjarne Gosse viel in slaap met het nieuwe boek van Violette, dat hij aan het lezen was op zijn nachtkastje. Hij probeerde het verhaal te begrijpen.

Het voorjaar van 2006 was al begonnen, toen Bjarne in de intense droomfase van een bijzondere droom zich realiseerde dat hij niet langer afhankelijk was van de meningen van Emma, over het leven en haar intieme momenten. Hij besefte eindelijk dat haar mening zomaar een mening was, zoals ieder mens een mening had. Hij plaatste haar niet meer op een voetstuk vanwege haar erudiete betweterij.

Bjarne Gosse had diverse gedichten geschreven over het liefdesleven van een man. Gedichten over de natuur, niet altijd onder maneschijn en met rozengeur. Gedichten over vriendschap had hij ook geschreven. Hij had de vele reacties gelezen en hij had er dikwijls een antwoord op gegeven op schrijverssite “het Blijvertje”. Helaas liet de technische kwaliteit van “het Blijvertje” te wensen over. Regelmatig verdwenen er gedichten of reacties of er verdwenen hele dagen met gedichten. Op een drukke dag waren er soms meer dan honderd inzendingen per dag. Die waren dan allemaal kwijt op de site bij een storing.

Het verhaal van Violette kon hij lezen in het boek dat hij van haar had gekregen. Hij las verder:

“Je verliet me op het meest verschrikkelijke moment van mijn leven! Je brak mijn hart. Toen ik in de gevangenis zat, schreef je me niet eens meer dan één brief. Ik haat je. Je spuugt op al mijn gevoelens en liefde. Ik kan niet meer bij je zijn. Wat een dwaas was ik! Ik geloofde echt in liefde door correspondentie. Ik weet niet meer waar ik mijn tijd aan besteedde toen ik kaartjes kocht met het geld van mijn moeder. In het begin wilde je niet eens bij me wonen. Ik zal nooit meer vallen voor al je woorden van liefde in jouw brieven.“

Het nieuwe boek van Violette was aan het laatste hoofdstuk toe. Bjarne aarzelde of hij het wilde uitlezen. Hij had Violette al een tijd niet gezien. Hij vroeg zich af hoe het met haar ging.

Op een fraai zonnige dag in de meimaand kwam Esther Bevillia met een aardig voorstel.
“Bjarne, wil jij één van jouw creatieve werken ruilen voor het verzamelde werk van Louis Couperus?", vroeg ze vriendelijk door de telefoon. Bjarne dacht even na en stemde er toen mee in.
Hij had al een aantal verhalen van Louis Couperus gelezen en hij wilde graag het volledige oeuvre van deze schrijver lezen.

Een paar dagen later stond ze voor de deur met de boeken in een grote tas. Ze zocht een aardig schilderwerk uit. Een lila snaarinstrument met op de achtergrond een bos donkerpaarse gladiolen.
Esther was erg vriendelijk in haar lichtblauwe jurk. Even was de aandacht van Bjarne afgeleid door haar gouden oorbellen. Ze bleek Violette ook te kennen. Niet alleen vanwege haar veel gelezen misdaadromans, maar ook in het echte leven. Ze waren vriendinnen. Al jarenlang onderhielden ze een innige vriendschap.

Schrijver: Bjarne Gosse, 29 april 2024


Geplaatst in de categorie: overig

4.5 met 2 stemmen 17



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)