Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wunderbar

Het nieuwe jaar begint met een groot verlies. Na vele jaren van trouwe dienst is onze BeerTender zijn koelbloedigheid totaal verloren. En daar een biertje van twaalf graden niet te zuipen is, besluiten we tot eliminatie van onze thuistap.

Maar wat is een man zonder zijn biertapinstallatie? Juist, heel erg zielig en geheel van slag. Vergelijkbaar met een vrouw zonder Actimel of anti-rimpelcrème. Dus wordt er meteen naar een vervangend apparaat gezocht. Man des huizes stort zich op het internet. Na een half uur is er ‘iets’ besteld en wordt ‘iets’ binnen 24 uur aan huis geleverd. Er wordt mij voorzichtig mede gedeeld, dat dit ‘iets’ wel ‘ietsje’ groter is dan onze ‘overleden’ BeerTender. Vol verwachting klopt mijn hart.
Nou dat hart gaat de volgende dag goed tekeer, als meneer TNT een hele grote doos de voordeur binnen schuift. De inhoud van deze verpakking mag zich met recht een biertapinstallatie noemen. Het ding is twee keer zo groot als de normale BeerTender, maar er kunnen alle merken en vier tot zes liter vaatjes in.

Man trekt zich terug met een kop koffie en de bedieningshandleiding, terwijl ik nog eens ga kijken naar het immense apparaat dat inmiddels in de keuken, op het aanrecht staat. Het is groot met leuke pootjes, glimmend, is designed verantwoord en heeft een grote stevige taphendel. Er wordt een doosje met allerlei hulpstukken bij geleverd. Het voldoet precies aan alle eisen die ik stel aan een man. Ik hoor Man op de achtergrond lachen. Hieruit concludeer ik, dat de coole biertap ook nog grappig moet zijn.

Dan is het moment aangebroken dat het vaatje wordt aangesloten. Volgens Man een koud kunstje en is in een handomdraai gebeurd. Met een voorbeeldkaart binnen handbereik doorloopt Man iedere stap van installeren. Nadat de adapter op het vat is geklikt en de slangetjes zijn aangesloten volgt de laatste handeling; pijpje indrukken en terugdraaien. Het bier spuit met een krachtige straal recht omhoog, de plafondplaten naar de tweede verdieping en met een andere straal krachtig recht vooruit, Man tegen de muur. Ik weet nog net op tijd dekking te zoeken achter een deur. Na een korte worsteling weet Man de aan/uitknop te vinden en wordt alles lam gelegd. Mij kunnen ze inmiddels van de vloer dweilen van het lachen. Het ding is echt grappig. “Volgens mij ging er iets mis,” zegt Man met een bloedserieus gezicht en verdiept zich nog eens in de handleiding. Inmiddels anderhalve keukenrol verder wordt er een tweede poging ondernomen. En ja hoor, nu slechts één spuiter richting Man. Deze weet behendig opzij te springen en de bierstraal treft het raam. Dit vind ik even minder grappig. Ik ruk de handleiding uit zijn handen en heb dan al gauw de eerste regels te pakken die van belang zijn. ‘Let op: bij het aansluiten en tappen kan vloeistof uit het apparaat spuiten en de meubels, het behang enz. vuil maken. Kies de standplaats daarom in een ruimte die gemakkelijk schoon te maken is.’
Bij het hoofdstuk ‘Vat aansluiten’ staat ; ‘Bij het aansluiten kan het gebeuren dat er vloeistof uittreedt, doordat bedieningsfouten zijn gemaakt. Bereid u hierop voor door:
- een opvang (bv. emmer) gereed te houden
- genoeg handdoeken gereed te houden die de uitgelopen (lees uitgespoten) vloeistof kunnen opnemen
- geschikte, wasbare kleding te dragen die tegen de spetters (???liters) van de vloeistof kan.’

Ik kijk mijn Man aan en begrijp het honende gelach van een uur geleden toen hij de gebruiksaanwijzing aan het bestuderen was. Dat zou hem natuurlijk nooit overkomen. De spanning stijgt, zowel in de slangen van de biertap als in de rest van de ruimte. Ik besluit mij elders in het huis nuttig te maken en laat Man met drie keukenrollen, spons, zeem, trekker en leesbril achter.

Na een uur wordt met een rood en verhit hoofd, maar vol trots een prachtig getapt glas bier geshowd. Ik heb de eer om als eerste mijn oordeel te vellen over deze nieuwe koele aanwinst.
Ik zet het glas aan mijn mond en voel het schuim rond mijn lippen prikkelen. Langzaam laat ik het koele, gele vocht mijn mond in lopen.
Er is maar één woord voor: wunderbar!


Zie ook: http://www.letterpret.web-log.nl

Schrijver: Lian van Heezen, 16 januari 2007


Geplaatst in de categorie: drank

2.8 met 24 stemmen 2.055Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
ineke
Datum:
14 februari 2007
erg gezellig verhaal,wat uitnodigt om nieuwsgierig verder te lezen,(omdat wij de wunderbar net hebben, en ook de aansluitprocedure doorliepen, die overigens goed verliep!!) hoe man het wel/niet voor elkaar krijgt en ziedaar een lekker glas wunderbar, was wel opgelucht dat het toch nog goed kwam, omdat wij zelf het eerste vaatje probleemloos aangesloten hebben, met handleiding in de aanslag, hopend op een goed vervolg van het tweede vaatje aansluiten, omdat je graag wilt,dat zo n toch wel,duur ding het goed doet.
Naam:
Epraïm-John Tichelaar
Datum:
20 januari 2007
De eerste alinea’s zijn berengoed geschreven. De rest van het verhaal ook. Doch kom je vaak terug met het woord ‘Man’. Ergens is dit jammer te noemen. Je legt dan te veel te veel nadruk dat het een wat onhandige man betreft, datgene wat de lezer immers al weet.

Jawel, ik blijf schrijven dat je heel goed schrijft. Als ik het eerste stukje pak word je al onmiddellijk gegrepen en wil je verder lezen.
Je begrijpt de kunst om mij het beeld over te brengen van jullie keuken. Maar wat het moeilijkste is de inleiding te maken aan het begin van het verhaal, zonder dat het gezien wordt als een inleiding en jij het gevoel hebt, onmiddellijk in het verhaal te zitten doorspekt met humor – zonder dat het ten koste gaat van het verhaal zelf.

Overigens een knap einde.
Netjes gedaan, mijn complimenten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)