Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mijn stinkende best doen

Ik zoek me rot om de titel van mijn verhaal te begrijpen.
Waarom lees ik de laatste tijd zovaak over die stinkende best en hoe is ie zo in het taalgebruik geslopen?
Mijn eerste associatie is: zo je best doen dat je erg gaat zweten en dat kan behoorlijk stinken.
Mijn tweede idee: zo je best doen dat je stinkend rijk wordt.
Zelf doe ik alleen mijn stinkende best als ik een moeilijke stoelgang heb en hard moet doordrukken onder het laten van een paar knetterende winden. Dan doe je echt wel je stinkende best.

Als ik solliciteer en mijn a.s. baas vraagt: "en jongen wat denk je ervan te brouwen in je nieuwe baan?" is het dan niet meer dan genoeg om te zeggen dat je alleen maar je best kan doen? Moet die best dan ook nog eens stinken? Of kun je beter een hypercorrectie toepassen en zeggen: "baas, ik zal mijn lekkerruikende best doen".

"Het bier is weer best" was ooit een reclameslogan. Zal nu dus wel stinkend best bier geworden zijn. Bah, de geur van verschraald bier voor je er nog maar een enkele slok van genomen hebt. "Akela wij doen ons stinkende best".

En natuurlijk hoe meer flauwekul er aan de kwaliteit van iemands inspanningen wordt toegevoegd hoe minder er in werkelijkheid wordt gepresteerd. Toen er nog geen callcentra bestonden en je gewoon even langs een kantoor van de electriciteitsmaatschappij in de buurt ging deed niemand zijn stinkende best, maar het probleem waar je voor kwam werd wel opgelost.

Maar nu weet ik nog niet met de beste stinkende best van de wereld waar die uitdrukking vandaan komt. Weet iemand van jullie het?

Schrijver: Gerard Wassekwam, 22 april 2007


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 3 stemmen 1.238Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
LEXY
Datum:
14 oktober 2008
Geen idee, ik erger mij er in ieder geval ook groen en geel aan. Zoals stinkende pus!!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)