Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onder(weg)wijs

Daar sta je dan met je diploma op zak. Wat nu? Doorleren, werken, werken en leren tegelijk? Nu begint het eigenlijk pas. Alleen weten veel leerlingen niet altijd goed wat zij na hun opleiding moeten doen. De school heeft ze klaargestoomd voor de arbeidsmarkt of voor een vervolgopleiding. Maar dan… Het is nu zaak de sprong te maken. Helaas vallen sommigen tussen wal en schip.

Een schone taak is hier voor de school en wellicht de overheid weggelegd. Elke (middelbare) school moet een soort CWI krijgen. Een onderwijsbureau dat in het eindexamenjaar en/of het jaar daarvoor met de leerling om de tafel gaat zitten. In een gesprek kan deze met de leerling bespreken wat zijn wensen en vaardigheden zijn.

Wil de scholier werken, dan krijgt hij sollicitatietraining. Waar moet je kijken voor vacatures, hoe schrijf je een goede brief, hoe moet je je gedragen tijdens een gesprek. Het klinkt logisch solliciteren maar als je 18 of 19 bent, is het dat niet altijd. Het bureau kan zelfs al contacten leggen met het bedrijfsleven en vacatures werven.

Misschien gaat de voorkeur uit naar een vervolgopleiding. Het bureau kan dan samen bespreken wat de beste school is. Ook kan er gekeken worden of de leerling het juiste vakkenpakket heeft of waar nog extra kennis nodig is.

Maar veel leerlingen weten nog niet wat ze willen - werken of leren. En als zij verder willen leren, welke studie dan eigenlijk. Op hun 16e of 17e jaar kiezen zij al wat zij over een aantal jaar willen worden. Veel scholieren kunnen hier wel hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door een beroepskeuzetest. Het zou zeker helpen bij veel toekomstige HBO- en WO-studenten. Hoeveel komen er na een jaar niet achter toch de verkeerde studie te hebben gekozen?

Een onderwijsbureau kan de leerling wegwijs maken en uiteindelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Schrijver: www.linksbuiten.com, 1 juli 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.7 met 9 stemmen 1.157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)