Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoera! Een prijs!

Laatst Linda de Mol nog gezien in Zomergasten?
Ze verweet het Nederlandse publiek vaak zo onverschillig te reageren op een gewonnen prijs. Tegenwoordig wordt een cheque van 200.000 euro schouderophalend in ontvangst genomen. In combinatie met de woorden: ‘Oh, wat leuk’. Linda heeft gelijk. We zijn te verwend en dat moet anders!

Dus vooruit met de geit. Enkele maanden heb ik het stil kunnen houden. Maar vandaag is hij bezorgd en daardoor kan het toch niet langer geheim blijven. Mijn prijs van de bankgiroloterij, gewonnen in juni. Ik doe al ruim vijftien jaar mee en win zelden iets. Zelfs de eindcijferprijzen zijn zeker een decennium lang aan mij voorbij gegaan. En dat geeft op zichzelf te denken. Er zijn namelijk maar tien eindcijfers. Okay, je kunt er natuurlijk niet op rekenen dat hij elk jaar valt. Het is nu eenmaal een loterij. Maar in 120 trekkingen nooit dat ene eindcijfer doet je op z’n minst verlangen naar een ander rekeningnummer. Toch heb ik inmiddels niet te klagen. Al zeker drie keer is er twee euro bijgeschreven met de zin ‘Gefeliciteerd met uw prijs!’. Vooral dat uitroepteken maakt je er van bewust dat je een grote geluksvogel bent. Pino met een feestmuts. Twee euro, een mooie aanbetaling voor de loterij van de volgende maand. Mij hoor je niet zaniken, Linda.

Het cynisme gaat nu echter aan de kant, want in juni viel er dan toch ineens een prijs op mijn volledige rekeningnummer. Jawel, alle negen cijfers werden genoemd. Zulke dingen gebeuren altijd als je er niet meer op rekent. Laat dit een wijze les zijn, geef de hoop nooit op. De bezorging liet wel even op zich wachten, maar vandaag ontving ik hem: de cultuurscheurkalender 2007/2008. Hij meet 9 x 13 x 3 cm en is gemaakt van stevig kladblokkenpapier. Er staan weetjes in, maar ook vragen en grappige quotes. Bereid je maar vast voor op de vraag van woensdag 14 november: hoeveel stadsgezichten zijn er bekend van Johannes Vermeer? Ik zag het antwoord al, de rakkers. Het blijkt een instinker. Maar ik verklap niets! Of wat dacht je van de quote van ene Kin Hubbard op 5 november: De veiligste manier om je geld te verdubbelen is het een keer dubbel vouwen en het in je zak steken. Mooi toch, met de reclame van mijn geliefde loterij daar vlak onder. Kunst met een grote K.

En zo staat deze schitterende prijs bol van de guitige kwinkslagen en trivialiteiten. Ik ben volmaakt gelukkig. Bezichtiging op afspraak.

Schrijver: Arno, 9 september 2007


Geplaatst in de categorie: humor

4.3 met 7 stemmen 2.440Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)