Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Slapende rijk worden

"Slapende rijk? Zet jezelf te kijk!" zou een mooie, geldwervende slogan van een bankconcern kunnen zijn om de contanten van haar klanten te confisqueren. De meeste miljoenen worden tegenwoordig verdiend door nietsnutten en charlatans die door hun gore uitspraken of gedrag programma’s als “de wereld draait door” of “RTL-boulevard” weten binnen te dringen.

Een methode om geld te vergaren zonder het daarna uit te geven en de beloning in de vorm van rente te zien groeien en groeien is: zwaargereformeerd worden. In die wereld (of hel zo men wil) dienen alle wereldse, geldverslindende genoegens en genotsmiddelen gemeden te worden als de pest om de hemelse genade te verkrijgen. Harde arbeid moet de steeds feller aankloppende driften en frustraties in bedwang houden, want door al dat verzaken van prettige dingen is de duivel bijna niet meer te houden en zou ledigheid alleen maar zijn oorkussen worden.

De hieraan verwante methode, die vaak voortkomt uit de bovenstaande is: word depressief. Dan word je werkelijk slapende rijk. Door de geneesmiddelen blijf je aan het slapen en door je gebrek aan belangstelling en je angst voor de buitenwereld geef je geen geld uit.
Een chronische depressieveling is de grootste vijand van het consumentisme en de dierbaarste vriend van de bank waar zijn salaris of uitkering op gestort wordt en...mochten antidepressiva of therapeuten erin slagen de zwartkijker te genezen dan opent zich een wereld van nieuwe financiële mogelijkheden voor hem. Alles wat hij zich uit gebrek aan belangstelling tijdens zijn ziekte heeft ontzegd wordt mogelijk. Waar hij eerst nog te bang en passief was om een wandelingetje van een uur te maken, schaft hij zich nu een camper aan en gaat de hele, nieuwverworven wereld bekijken.

Hij wordt een gelukkig mens die in tegenstelling tot de calvinistische "slapende rijk-methodisten" in ieder geval een stukje hemel op aarde heeft weten te vinden. Heeft zijn jeugd als zwaargereformeerde hem depressief gemaakt dan kan hij eindelijk zijn tong uitsteken naar zijn benepen belagers van toen en van de daken roepen: “God leeft nu! En ik mag hem uitgeven”.

Schrijver: Gerard Wassekwam, 25 april 2008


Geplaatst in de categorie: geld

1.2 met 4 stemmen 728Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)