Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ben jij wel spiritueel?

Gewoon lekker jezelf zijn in het leven, daar gaat het toch om?
Wie wil dat nou niet. Sommige mensen zijn op zoek naar zichzelf en anderen menen duidelijk te weten wie ze zijn, met of zonder een zoektocht te hebben afgelegd. Er zijn echter ook mensen die zich absoluut niet bezig houden met de vraag wie ze zijn. Mensen die gewoon hun dingetje doen. Ze doen dit levendig onbewust, bewust levendig of desnoods onbewust of bewust sluimerend. Alles kan.
Je ziet het: categorieën zijn zo gemaakt. Pas jij ergens in?

Als het leven dat je leidt voorzien is van een goede dosis levensenergie ben je eigenlijk al klaar. Levensenergie is ongecompliceerd, geeft vreugde en wil simpel leven. Mensen die hierin goed gevestigd zijn zullen dit stuk niet zo snel lezen. Eigenlijk heel mooi en bewonderenswaardig. Omdat het zo eenvoudig is, zoals het leven eigenlijk zelf.

Ware spiritualiteit heeft niet zozeer kenmerken en biedt zeer zeker geen houvast. Een zoektocht daarentegen is een grijpbeweging. Dit lijkt moeilijk samen te gaan. Levert je zoektocht op spirituele vlak antwoorden op je vragen? Heeft het je wat concreets gebracht zoals bijvoorbeeld overtuigingen en heldere inzichten, het gevoel onderdeel van een groep te zijn?
In dit geval lijkt het erop dat zich een spiritueel ego heeft ontwikkeld. En hier is niets mis mee en misschien wel een logisch begin, maar met spiritualiteit heeft het niet zo veel van doen. Spiritualiteit heeft, zoals gezegd, eigenlijk geen kenmerken.
Heeft je zoektocht op spiritueel vlak er voor gezorgd dat je niet zozeer antwoorden op je vragen hebt gekregen, maar dat de vragen eigenlijk zijn opgelost? Dat je leven min of meer zichzelf is gaan leven? Maar dat je je hiervan eigenlijk niet zo bewust bent, terwijl je dit daarvoor wel was? Dan lijkt het erop dat het leven spiritueel is geraakt. Je beweegt wat puurder vanuit jezelf, het leven wordt weer wat eenvoudiger. Je weet eigenlijk niet wat je doet, maar doet wat je gedachteloos weet. Geen afwegingen, geen twijfel en geen spijt.

Een spiritueel leven heeft dus wel veel weg van de hierboven beschreven eenvoudig levenslustige. Er is toch wel een verschil. De levenslustige leeft het leven, een spiritueel leven wordt geleefd. Het persoonlijke is eruit verdwenen. Zoals een schilder wel eens merkt dat het schilderij zichzelf heeft geschilderd, zo geldt dat eigenlijk voor het hele spirituele leven, alleen is niet echt iemand meer die dat over het levensschilderij zal zeggen.

Schrijver: Erick Florijn, 25 juni 2008


Geplaatst in de categorie: religie

3.8 met 8 stemmen 224Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
passant
Datum:
6 september 2008
Hoe is de vraag bedoeld?
'Ben jij wel onstoffelijk?' of 'Ben jij geestig, plezierig, spitant'? Met het woord spiritueel kan men alle kanten op, en stoffelijk onstoffelijk zijn we allemaal.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)