Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Beste George

Je brief heeft mij verrast. Het gebeurt nooit dat ik brieven ontvang. Laat staan dat ik ze beantwoord. Het doet me plezier dat je hart een andere taal spreekt dan je verstand.
Bij mijn personeel ging ik het een en ander na. Je telling klopt niet. We ontvingen van jou 6714 gebeden, schietgebedjes meegerekend. Daarvan verhoorden we er veel meer dan een paar. Vorige week vulde je nog een enquête in waarbij je voor jouw geluksbeleving een 8,5 gaf. Hoe denk je dat jouw geluk tot stand komt? Door toeval? Je eigen toedoen?
Je jongste broer en je hond maken het nu goed. Ook zij zijn gelukkig en wachten op hereniging met jou.
Nog niet zo lang geleden – ongeveer sinds Jobs leven – ontstond bij mij het inzicht dat de mensen het zelf moeten doen. Geen manna meer uit de hemel. Het is geen kunst om te geloven in je vader als hij je steeds uit de problemen helpt.
Kijk nou eens goed om je heen, George. Het meeste leed doen de mensen elkaar aan.
Ziekte, rampen, pijn en dood zitten in de aard van de natuurwetten die ik maakte. Dankzij die wetten is leven mogelijk. En om leven is het allemaal begonnen. Leven zonder lijden is op aarde onmogelijk. Dat het lijden oneerlijk wordt verdeeld is iets waarvoor ik geen oplossing heb gevonden. Geloof me dat elke pijn van een onschuldige mij dubbel pijn doet. Alle tranen die de mensen huilen of verbijten vergiet ik met hen. En ja, de kinderen die zo leden, zijn hier, zaten op mijn schoot, kregen die nieuwe kans. Nee, de daders die gewetenloos anderen martelden of nog erger, lieten martelen, komen er niet makkelijk vanaf. Zij zullen al het leed dat zij anderen aandeden 7 maal 77 keer ondergaan.
Tja, een teken of een wondertje. Dat wordt mij elke dag vanaf de aarde ongeveer 3,5 miljard keer gevraagd. Ik vraag je, George, waarom zou de rups een vlinder worden? Heeft meneer Darwin daar een goede reden voor bedacht? Is het leven op zichzelf al niet wonderlijk genoeg? Vraag het elk ouderpaar dat hun pasgeborene koestert.
Was het voor de mensen vroeger makkelijker te geloven? Wat heeft de mens in 2009? Muziek van J.S.Bach en W.A.Mozart op partituren, cd’s, dvd’s. Literatuur van W. Shakespeare tot L. Tolstoj. Het Woord van kaft tot kaft in vele miljoenen Bijbels, Korans, Thora’s en andere Heilige Boeken. Musea, monumenten, concerten, bibliotheken. Jij en veel van je tijdgenoten zwelgen in de wonderen. Mobiel bellen, internet, botox lipjes, siliconenborsten, zonnebanken… .Uitgevonden door de mens zelf? Ontdekt door de wetenschapper? Inderdaad: ontdekt. Het wonder lag toegedekt in de natuurwetten. De mens haalde slechts het dek eraf.
Blijf vragen stellen. Ik leer ervan. Anders dan veel mensen denken ben ik niet feilloos, en al helemaal niet alwetend. Ik heb zoveel domme fouten gemaakt zoals elke ouder die zijn kinderen te goed wil opvoeden. Gelukkig leer ik ook veel van de discussies met mijn zoon. Langzamerhand word ik een betere God. Macht hebben, maar daarvan afzien. Dat is de betere weg, denk ik. Ook voor de mens. Naarmate ik minder ingrijp en meer loslaat komt mijn betere ik naar voren. Dus dat belooft veel voor de toekomst. Houd moed en doe je best, alles komt uiteindelijk goed.

Met hartelijke groet,

je

God


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 4 januari 2009


Geplaatst in de categorie: religie

3.7 met 9 stemmen 733Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)