Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De oude sok

Doemdenkende economen claimen dat rampspoed en ellende de buurlanden en de BV Nederland zal treffen. Zij denken in economische grootheden. Zij wanen zich waarzeggers door voorspellingen te doen over de toekomst op basis van griezelig overspannen indexen. Waarop zijn deze geschoeid? Op feiten? Op emotie? Op de psychologie van de markt? Zijn dat goede voorspellers?

De media schallen luidkeels de woorden crisis, recessie en depressie. Het zijn modewoorden geworden die zelfs door diverse ondernemingen en overheden worden gemarketeerd. Politici spreken bedrukt over het komende zware jaar. Is dit alvast een rechtvaardiging om ons leven straks nog duurder te maken en wat moeilijke onderwerpen er door te drukken? Of hebben ze het over zichzelf; dat ze weer eens flink aan de bak moeten en twijfelen over hun kunnen?

Het bestaansrecht van verschillende soorten media staat onder druk. Grote titels met “crisis” lezen, kijken en verkopen natuurlijk erg goed!? Dat is nog eens nieuws! Als het goed gelezen of bekeken wordt vergroot dit natuurlijk de omzet en kan het bestaansrecht van het medium worden verlengd. Waarom dan het nieuws niet wat aandikken?

Ondernemingen staan in de rij voor door overheid gehonoreerde tijdelijke arbeidstijdverkorting voor hun personeel? Is dit een voorbode voor massaontslag van duur personeel, of voor oprekking van de regels betreffende ontslag? Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik er van moet denken. Misschien zijn het nieuwe mazen in de wet waar slimme ondernemers op inspringen om hun winsten te vergroten?

Wat is nu de werkelijke waarheid? Er is in mijn nabije omgeving namelijk zo weinig veranderd.

Ik ga toch eens kijken of er nog een oude sok op de zolder ligt? Stel je voor dat de economen, de media en politici gelijk krijgen?

Schrijver: Jan Hertog, 6 januari 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 9 stemmen 575Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)