Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Koken

Slechts een paar ingewijden weten dat ik van koken hou. Ik geloof niet eens dat iemand dat buiten mijn familie weet, maar ik kan mij een keer versproken hebben. Dat duidt op bescheidenheid en nederigheid. Niet dat ik altijd zo ben, want dan kom je in het leven moeilijk vooruit Maar met koken is dat anders. Koken is namenlijk een erg intieme bezigheid. Vind ik tenminste. Alleen jíj bent bezig met pannen. Je roert daarin en je ruikt.
Soms proef je ook wel eens wat uit een pan. Dat mag. Ik heb dat ook bij meesterkoks gezien Dus waarom mag ik het dan niet? Juist ja!

Dacht u dat ik een cursus koken gedaan had? Op mijn club?
Niks van dat al. Bij mij wordt dat niks. Teveel-ouwe-jongens-krentenbrood. Teveel biertjes vanwege de gezelligheid!
Koken heeft iets heiligs. Op U komt het aan! Niet teveel geloop om me heen. Koken ontspant mij in hoge mate. Niet dat ik zo onder stress gebukt ga, die tijd heb ik gehad!
Maar toch.

Ik heb alles van mijn vrouw afgekeken. Het is plagiaat in de zuiverste vorm. Gelukkig staat er geen straf op.
Wat ik lekker vind maak ik. Niet iets wat ik niet lekker vind.
Dat is het lot van de professionele kok. Iets maken waar hijzelf niet van houdt. Vreselijk lijkt me dat. Maar het móet! Het staat op de kaart en dan moet je het maken!
Zoals vissen met grote staarogen op een schaal. Of een forel in een aquarium uitzoeken die dan later op je bord ligt. Of tentakels van een inktvis! Daar gruw ik van!


Ik houd het graag bij soepen en sauzen. Denk daar niet gering over. Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het niet. Weet u dat de meest gewone soepen en sauzen het moeilijkst zijn? Als u dat niet begrijpt mag u niet verder lezen. Bijvoorbeeld een mooie Italiaanse tomatensoep of een kruidige groentensoep die als het beroemde engeltje naar binnen glijdt. Kom daar maar eens om! Of een zachte- of scherpe pepersaus? En dan niet uit een flesje, hè! Ik ga voor dat soort dingen. Mijn ziel en mijn zaligheid.

Ik neem ook wel ideeën mee uit een goed restaurant. Ik bestel dan iets lekkers wat ik zelf ook wil maken. Ik analyseer het gerecht ter plekke. O, ze doen er saffraan in, of ik proef een vleugje tijm. Dat soort dingen verukken mij. En moet je zien: stukje courgette of ringetje prei. Ook van een blaadje laurier kan ik van mijn stuk raken. Ongelooflijk maar waar.

Al die ideeën neem ik mee naar huis.. Ik ga hetzelfde gerecht maken. Soms lukt het buitengewoon goed en zeg ik trots "veel lekkerder dan daar". Soms kan het ook middelmatiger zijn. Dan voeg ik iets toe waardoor het lekkerder wordt. Dan zeg ik "dat hadden ze dáár ook moeten doen". Soms lukt het helemaal niet. Geen commentaar. Mag ik er ook eens naast zitten? Nou dan!

Ik stuur geen uitnodigingen om te komen eten. Dat vind ik te hoovaardig. Tenminste tot nu toe. Later misschien wel. Misschien behoort u tot de gelukkigen. Maar het kan nog lang duren. Misschien té lang. Dat is dan jammer voor u. Dan moet u het maar doen met wat ik hier geschreven heb.
Oók lekker.

Schrijver: Wim Brandse, 18 januari 2009


Geplaatst in de categorie: hobby

4.2 met 4 stemmen 920Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)