Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heer Bommel neemt New Age op de korrel!

Jonge vrienden,

Graag wil ik een enkel woord ter lering en vermaak tot jullie richten! Luister allen naar wat mij nog niet zo geleden overkwam opdat jullie toverkollen van ware leraren, wijzen van verwarden en oude waarheden van nieuwmoodse hupsafladder leren onderscheiden!

Sinds jaar en dag worden we overspoeld door de apostelen en goeroes van de Nieuwe Tijd. Niets bijzonders, zou u zeggen. "De Nieuwe Tijd", daar gaan we toch met zijn allen naartoe? Juist! Maar toch hebt u het in zekere zin ook mis. Tal van misverstanden ontspringen immers aan de betekenis die men aan dit wazige begrip verleent. Want was is "De Nieuwe Tijd"? Laat mij dit begrip verhelderen, want het is de hoogste tijd dat dit mysterie wordt opgehelderd!

Gaan we met zijn allen toe naar een tijdperk, waarin men zijn krent aan een meditatie-mat of pastelkleurig kussentje kan toevertrouwen in de hoop in het binnenste de godheid te ontmoeten? Is het soms een uiting van de hoogste wijsheid te beweren dat God alleen in de eigen waanwijze verbeelding bestaat en alle geloof in een God buiten ons slechts op de verbeelding van voorbije, stoffige eeuwen berust? Is dat de bevrijding die New Age ons te bieden heeft? Moeten we meehuppelen met de kabouters en gnomen van het dartele elfjesbos dat New Age ons voor ogen tovert in de hoop dat we dan maar mee gaan dansen in deze danse macabre die ons niet dichterbij ons doel, maar slechts verder van de ware verlichting af brengt?

Neem verder de rituelen, de heilige voorwerpen en de commercie van New Age! Elke dag trekt men een kaart, een gelukskoekje of een horoscoop om te zien wat de dag voor hen in petto heeft. Op deze wijsheid van de fruitautomaat stemt men zijn daden af. Maar ook aardstralen, UFO's, graancirkels, orbs, kristallen en mineralen bestemmen het leven - volgens de aanhangers van de Nieuwe Tijd. Niet het innerlijk, maar het uiterlijk ritueel lijkt de aanhanger van de New Age te domineren.
'Hulpmiddelen', zullen ze zeggen, 'steuntjes in de rug, kleine stuurwieltjes die het leven veraangenamen'. Mis! Want als men zijn kompas niet op God, maar op de spiegeltjes en kralen van de buitenwereld afstemt en een spel kaarten het verschil tussen een goede en een slechte dag kan uitmaken - waar is men dan in Gods naam nog mee bezig?

Is dit soms de waarheid, de verlichting, de bevrijding die de Nieuwe Tijd ons biedt? Moeten we slechts de god in ons binnenste aanbidden en vol arrogantie neerkijken op waarheden die ons sinds onheuglijke tijden zijn overgeleverd? Is de lauwe soep die New Age ons voorschotelt een sprong voorwaarts vergeleken met het geloof dat velen inmiddels achter zich gelaten hebben?

Zeker, er is in de loop der tijd veel veranderd. Paus, kerk, curie en kardinaal hebben in de loop der eeuwen veel aan macht en invloed ingeboet. Dat is ook goed, er moest eens een frisse wind in dat stoffige nest gaan waaien! Maar moeten we, door op de fouten van anderen te wijzen, onszelf dan maar op de borst slaan en de waan van de relimarkt, van de spirituele trends en modes van het moment, tot hoogste wijsheid en enig richtsnoer verheffen?! Waar is New Age in Gods naam mee bezig?

En ik zeg u: met veel, maar tegelijkertijd ook met weinig goeds! Want het IS geen verlichting wat zij brengt, het BETEKENT geen vooruitgang wat zij gelooft, maar het is een concessie van het geloof aan de waan van de dag, een prettig, tot niets verplichtend arrangement waarin de eigen consumptieve levensstijl met een dun laag quasi-spiritualiteit wordt verbonden, een laatste strohalm op de lange glijdende schaal naar totaal ongeloof, een laatste halte voor het cynisme intreedt, een laatste tussenstop voordat men voorgoed van een werkelijk spirituele manier van leven afscheid neemt!

Zo is het heden ten dage met grote delen van New Age gesteld. Men doet maar, men is op weg naar een onbekend doel dat door profeten en goeroes in telkens weer nieuwe boekjes en paperbacks wordt onthuld. Men zoekt zijn heil in telkens weer nieuwe hypes - maar het belangrijkste, datgene waar alles om draait, verliest men uit het oog! En dat belangrijkste is het geloof dat men zichzelf niet op eigen kracht bevrijden kan. New Age kent geen deemoed. Waar men het ik tot god heeft uitgeroepen, is voor God immers geen plaats meer!

Ik wens jullie allen aangename dagen toe. Tot een volgende keer!

Schrijver: Heer Bommel, 3 mei 2009


Geplaatst in de categorie: religie

3.8 met 9 stemmen 388Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)