Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Smetana en "een ontdekking in Litomisl"

Ik heb (had) de gewoonte om eens per jaar een weekje van huis te gaan om te genieten van een mij volkomen onbekend gebied, en dan bij voorkeur een landstreek of een stad(je) waar ooit iets op muzikaal gebied is voorgevallen of begonnen.
Dit keer had ik in het vroege voorjaar het Tsjechische stadje Litomysl uitgezoht omdat ik wist dat daar in 1824 Bedrich Smetana geboren was.

Zijn geboortehuis is een museum en ook de kasteelbrouwerij waar Smetana's vader het eerzame beroep van bierbrouwer uitoefende is nog altijd intact. Het museum is klein en knus en wordt kennelijk zo weinig bezocht dat ik de beheerder uit zijn middagdutje moest wekken. Hij volgde mij (niet hinderlijk) op mijn rondgang door huiskamer, slaapkamer en eetkamer en zei daarbij soms iets in een soort Duits dat alleen Tsjechen schijnen te verstaan. Eigenlijk allemaal niets bijzonders in dat museumpje. Smetana's vleugel stond er wel, een stukje verweerd manuscript van een vioolpartij uit een kwartet, mooi kristal en indrukwekkende bierpullen.

Wat ik echt interessant vond was het manuscript van het programma dat Smetana bij zijn "Ma Vlast" schreef (de serie symfonische gedichten "Mijn Vaderland"), en waarvan hij het erg belangrijk vond dat de luisteraars het goed tot zich door laten dringen.

Litomysl is een oud, stil stadje rond een ovaal marktplein omgeven door arcaden met winkeltjes waarvoor slaperige honden op hun bazen en bazinnen wachten die met sluitingstijd de deur van hun nering achter zich dicht trekken. Het standbeeld van Smetana midden op het plein, met één toegeknepen oog, als of hij het jammer vindt zijn mooie geboortestadje ooit te hebben verlaten. En dan te bedenken dat jaarlijks in de zomer datzelfde pleintje echt wel drukker zal zijn tijdens het jaarlijkse Smetanafestival en op het mooie renaissancekasteel met de prachtige muurschilderngen.

Ook dit kasteel stond, net als bijna alle Tsjechische bezienswaardigheden, zwaar in de steigers. Bepaald niet mooi om te zien, maar gelukkig wordt er geld uitgegeven aan dergelijke cultuurschatten.

Natuurlijk geen CD winkel van enige betekenis. Van Bohuslav Martinu, geboren in Policka 10 kilometers verderop, had de verkoper nog noot gehoord! Veel pop-CD's, maar vlijtig zocht hij voor mij in een kartonnen doos met zo'n dertig klassieke CD's naar Martinu zonder deze natuurlijk te vinden. Van tijd tot tijd drukte hij mij een CD onder de neus, een Beethovensymfonie bijvoorbeeld, met de mededeling dat dit "mooi en heel bekend" was!
Heel lief en aandoenlijk, maar toch wel iets anders dan je zou denken aan te treffen!

In Policka is een klein Martinumuseum op zo'n 70 meter hoogte. De familie Martinu woonde namenlijk boven in de toren, alwaar vader Martinu het nobele beroep van brandwacht uitoefende alsmede dat van koster en schoenmaker. Zoon Bohuslav werd daar boven geboren. Het is een prachtige toren met veel decoratie's en een interessante omloop. Ik ben de toren maar niet opgegaan.
Tweehonderd angstaanjagende hoge traptreden, waarvan de eerste mij als een afgesleten gebit tegengrijnsden.
Bovendien werd mij door de ongelukkigen die de reis naar boven hadden gemaakt meedegedeeld dat er "boven niets te zien was". Was ik even blij!

Policka heeft een vierkant pleintje zonder arcaden, niet zo mooi als in Litomysl, maar met vriendelijke winkeliers en een zeer voorkomend VVV-kantoortje.
Zowel Lytomisl als Policka waren voor mij een ontdekking in de zin van muziekhistorische betekenis, mooie architectuur en renaissancehuizen in de meest vertederende kleuren. Er is nog landelijkheid in deze kleine stadjes.

Later ben ik in Litomysl nog eens de CD-winkel in geweest en heb daar zelf in de kartonnendoos gegrabbeld. En daar vond ik een interessante CD, die overigens niets met Smetana te maken had! Ik vond daar de complete balletmuzek van "Belkis, Koningin van Sheba" van Ottorino Resphigi, een volkomen vergeten meesterwerk van de componist van het drieluik "Feesten, Fonteinen en Tuinen" in het antieke Rome.
Drie zeer bekende en geliefde meesterwerken van deze componist, de schoonzoonvan Rimski Korsakoff!

En zo zie je maar: ga naar Lytomysl en je vindt Resphigi. Ik ging vergenoegd naar huis met mijn onverwachte trofee!

Van verdere uitzonderlijke ontdekkingen op dit gebied kan ik u van niets verwittigen, eerstens omdat ik niet weet waar ze zijn en tweedens als ik dat wel zou weten zijn ze al lang gevonden!

Schrijver: Wim Brandse, 8 juni 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 6 stemmen 208Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)