Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

ZEKERHEID

Als er iets is in het leven wat zekerheid biedt, is het de strijd tegen honger, armoede en ellende. Ik zie mij nog lopen naar de kleuterschool met een papieren zak vol capsules die in de vorige eeuw de afsluiting vormden van melkflessen. Driftig verzameld door mijn moeder. ‘Voor de negerkindertjes in Afrika.’, stond er op de ton in de hal van de lagere school. Daar kapte je de zak in leeg. Vijf en vijftig jaar geleden.

Gisteren zat ik in de krant te lezen, dat er ruim één miljard mensen op deze wereld niet te eten hebben. En terwijl ik het lees probeer ik mij voor te stellen hoe je één miljard in cijfers moet opschrijven. Ik weet het niet. Tien, honderd, duizend en zelfs honderdduizend staan scherp afgebeeld in cijfertjes in mijn geest. Maar één miljard? Kennelijk is het getal zo groot, dat mijn geest tekort schiet om er een abstracte voorstelling van te maken. ‘Eén miljard, één miljard, één miljard, één miljard.’, spookt het door mijn hoofd. De honger die er oorspronkelijk bij hoorde is naar de achtergrond verdreven.

Ik weet niet hoe oud jij bent. Ik loop tegen de zestig. Maar één ding weet ik wel. Jij en ik hebben in al die jaren van ons leven geen kans gezien om ook maar iets structureels aan het hongerprobleem in de wereld te veranderen. Met een gegarandeerde zekerheid dat deze hartenkreet over vijftig jaar opnieuw geschreven gaat worden. Door een van onze kleinkinderen.

Schrijver: Ad Kop, 20 juni 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 6 stemmen 274Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Elvira Taelman
Datum:
21 juni 2009
Email:
etaelmanzeelandnet.nl
Ik ben bijna 59 en kan me nog goed herinneren dat we zilverpapier spaarden voor de arme kindertjes. Ik heb nooit geweten wat ze vervolgens met dat zilverpapier deden.
Het is schokkend om te lezen dat onze generatie ook niks kon of wilde doen aan de honger van miljoenen mensen. En het is nog schokkender dat het aantal mensen met te weing voedsel tot 1
miljard is gestegen. Ik hoop dat de volgende generatie het beter zal doen dan de onze.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)