Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Witte koningin

(voor Garry Kasparov)

De pionnen staan in kaarsrechte linie als weergaloze stoottroepen in het brein van een tjarina geworteld in Russische luchtgoden. Eerzuchtige tegenstanders pogen de koningin te onttronen, maar zij verliezen stuk voor stuk. Zij speelt het aardse spel met hemelse strategie en boven de gele aureolen van de marmeren soldaten zie ik het teken van de Vis.
Wat wij op aarde geniaal noemen, dat is voor haar een fluitje van een cent. Geen enkele angst deed haar van het bord vegen. Zij kende reeds lang de afschrikwekkende afzichtelijkheid in een transparante omhulling. Afwisselend was het afgunst of afkeer wat haar in het nauw dreef, maar uit iedere hoek wist zij hen te verslaan, manouvrerend als geen ander.
Onder de ronde rok lachen de tweekleurige vierkanten als stille bondgenoten. Dwars door de schaduwdansen heen triomfeert de trotse aardgodin in haar hermelijnen mantel. Haar kroon is een stralend profetisme, een doelbewust orakelen. Onzichtbare laserstralen uit de sterrenwereld besturen haar instrumentale hand.
Zij beweegt door het azuur als vliegende schotels, haar sporen zijn magische graancirkels in de stomgeslagen ogen van machteloze aanvallers. De verscholen uil verblijft in de krachtplaatsen van onoverwinnelijke heksen.
Zij bewaakt haar opengebloeide toverformule als een stoïcijnse sfinx, verplaatsbaar als miljoenen ibissen in een onnaspeurbare trek.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: sport

3.3 met 7 stemmen 557Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)