Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Foutje

Een Chinese vloek luidt: ‘Moge u in boeiende tijden leven’.
Of het nou zo boeiend is wat er in dik twee weken over ons is uitgestort … Het is wel véél! Een premier die niet in vorm is tijdens de algemene beschouwingen, de zoveelste bank die in opspraak is, wéér problemen met het Koninklijk Huis, muitende werkgevers, een partij die in ‘deplorabele staat’ verkeert. Het kan niet op.

Waar is de tijd dat we met z’n allen wekenlang smulden van Joran van der Sloot, van Mabel- en Margaritagate? De dood van André Hazes, dat was toch goed voor zeker tien dagen ‘kippenvel’?

Inmiddels is, dankzij een premier die volgens deskundigen ditmaal in topvorm was, wat het koningshuis betreft de ergste kou alweer uit de lucht, hebben Dirk en zijn kornuiten voor het oog van de camera heerlijk gehugd, en slijpen de vakbonden de messen voor de volgende ronde.
Ach ja, niets menselijks is ook onze prominenten vreemd.
Scheringa zit volgens een astrologe ‘niet lekker in zijn zesde huis’, Jan Peter had de nacht voor zijn deplorabele optreden niet geslapen, en Wientjes had gewoon zin in ‘iets geks’.

In hoeverre zullen hun fouten aan hen blijven kleven?
Balkenende zal nog wel een paar keer langs de afgrond laveren, dat brengt zijn functie met zich. Dankzij de crisis kan hij zich nog wel wat foutjes permitteren. Behalve de PVV zit niemand op verkiezingen te wachten, zeker de PvdA niet. Maar bij elke volgende misser zal de kritiek op zijn persoon wederom niet mals zijn.
Scheringa is een twijfelgeval. Dit zelfbenoemde genie kan een potje breken bij de gewone man. Ondanks zijn zelfoverschatting komt hij namelijk over als iemand die zo gewoon gebleven is. En daar houden wij van. Aan de andere kant: zo’n succesvol iemand als Dirk hard op zijn bek zien gaan, is ook niet verkeerd. Hoewel: hij heeft wel gezegd dat het hem pijn deed, wat er allemaal was voorgevallen. Moeilijk hoor.

Hoe irritant en tenenkrommend ik het optreden van Balkenende meestal ook vind, met de man zelf is volgens mij niets mis. Hetzelfde geldt voor de andere brokkenmakers die de media de afgelopen dagen domineerden. Niets menselijks is immers de mens vreemd. Iedereen maakt fouten, soms met ernstige gevolgen. Ook politiek is mensenwerk.
Des te enger vind ik het dat de partij van Wilders in de ogen van een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking nóóit fouten maakt. Dat vind ik echt héél eng.

Schrijver: Inge van 't Spijker, 9 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 3 stemmen 179Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)