Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van Veen vs Wilders

Herman van Veen is bang. Héél bang. En dat lijkt mij terecht. Hij heeft gezegd dat de PVV moet oppassen om niet op de NSB te gaan lijken. Van Veen doelde op de structuur en de organisatie van de beide bewegingen. Er schijnen nogal wat overeenkomsten te zijn tussen NSB enerzijds en PVV anderzijds.

Van Veen heeft dit geuit tijdens een bijeenkomst in het kader van 'Die Wende' waar klaarblijkelijk ook een Telegraafjournalist bij aanwezig was. Nu blinken Telegraaf-journalisen niet uit in subtiliteit, dat mag algemeen bekend geacht worden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de voornoemde krant een uiterst tendentieus stukje tekst op de voorpagina had vandaag. De strekking luidde 'Herman van Veen vindt de PVV hetzelfde als de NSB'. In het artikel werd niet gerept over de context van de woorden die gebezigd zouden zijn.

De manschappen van Wilders zaten direct in de hoogste boom. Ik heb even rondgekeken op Telegraaf.nl en al wat je daar kunt verwachten, gebeurde ook. Bedreigingen aan Van Veen, en voor het gemak ook maar vast voor alle exponenten van de 'linkse kerk', stroomden in hoog tempo binnen. Het taalgebruik, de domheid en de agressie dropen bijna van het scherm. Met plaatsvervangende schaamte zat ik te lezen. Ik ben afgehaakt toen de gelegenheid werd gegrepen om maar meteen weer eens te roepen dat 'ze beter die buitenlanders eruit kunnen flikkeren'. Dat schijnt volgens deze lieden het probate middel tegen elke kwaal te zijn.

Maar even terug naar Van Veen, die bibberend aan tafel zat bij Pauw & Witteman. Hij deed zijn best, middels een opgelezen persverklaring, om zijn woorden in het juiste perspectief te plaatsen. Het is zijn goed recht. Van Veen is de jongste niet meer, heeft kinderen en kleinkinderen en wil waarschijnlijk niet eindigen zoals bijvoorbeeld Theo Van Gogh. Hij bedenkt zich dus en zwakt zijn eigen mening voor het oog van de camera af.

Jammer, want dit was een uitgelezen moment geweest om eens te zeggen dat de PVV nog véél meer overeenkomsten met nationalistische enigszins fascistoïde bewegingen als de NSB vertoont dan tot nog toe gezegd is. De NSB (en de nazi's) begonnen ook niet met het slachten van de joden. Het leven werd ze eerst gewoon 'onaangenaam' gemaakt. Net zo onaangenaam als de PVV-fans onze buitenlanders graag wil maken. Minder gebedshuizen, kledingvoorschriften, geen openbaar vertoon op hun feestdagen etc. Pas later begint het echte werk. Maar de goede verstaander weet al waar het op uitdraait. Door de knieën schieten dat tuig, als ze niet luisteren!

Schrijver: Emilie Kassenaar, 10 november 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 41 stemmen 1.244Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Emilie Kassenaar
Datum:
11 november 2009
Email:
emiliekassenaargmail.com
Dankjewel. Deze reactie is me heel veel waard.
Naam:
Theo_Dosius
Datum:
10 november 2009
Bedankt, Emilie, voor deze uitstekende beschouwing! Ik was zelf al begonnen met het schrijven van een nieuw artikel over de PVV, maar ik zie dat je me al voor bent geweest. Mijn oprechte complimenten.

De afgelopen dagen heb ik op de website van Trouw gediscussiëerd over de PVV. Ook daar werd door sympathisanten van Wilders grof geschut gebruikt. Nadat ik duidelijk had gemaakt dat ik Wilders' kritiek op de moslims zeer ongenuanceerd vond, kreeg ik al snel te horen dat ik een moslimvriendje was, bij de 'linkse kerk' zou horen en nog in de Middeleeuwen leefde. Andere critici van Wilders werden in nog grovere bewoordingen beledigd.

Feiten, cijfers en steekhoudende argumenten maken op deze oververhitte reaguurders geen enkele indruk. Daarom is het goed dat de PVV nu van links tot rechts wordt gehekeld. We kunnen immers niet toestaan dat een groot deel van het volk door deze golf van vreemdelingenhaat wordt meegesleept.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)