Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Waar gaat het om?

De hele E.U. politiek komt zo nu en dan op de kop te staan. Elke politicus weet zijn woordje voor een verenigd Europa te doen en de bereidheid vanuit zijn eigen landelijke regering in breedvoerig verslag, met alle plussen, in Brussel rooskleurig te verwoorden.

Ik denk niet dat de werkelijk geïnteresseerde en zeer nauwkeurig toehorende burger van deze toekomstig verenigde grootmacht, gezien huidige samenwerkende bereidwilligheid, tot een geruststellende conclusie komt dat het gezamenlijk hooggestelde doel op korte termijn in zicht komt. Het tegengestelde lijkt eerder te verwachten, in een mogendheid waarin men beslist binnen afzienbare tijd geen eenheid in waarde van betalingsmiddel ziet dagen.

Deze grote problemen even geheel terzijde geschoven, wat kan men verwachten van een samenleving waarin zelfs de kleinste regionale verschillen tot onoplosbare conflicten leiden en zelfs in sommige gevallen tot ware “sportieve” oorlogen middels voetbalvandalisme tot bloei komen. Deze conflicten behoeven ook helemaal niet te ontstaan uit de hiervoor beschreven “sportevenementen”, maar zijn meestal in principiële kiem bij de verschillende bevolkingsgroepen aanwezig mogelijk vanuit oude vetes.
Nu zullen dergelijke relatief kleine conflicten altijd en overal aanwezig zijn en/of bij de minste aanleiding opnieuw uitbreken, dit behoeft de ambitie tot grotere machtsblokken, hetzij militaire hetzij economische, niet in de weg te staan. Mits ze niet de aanleiding worden tot machtskartelvorming en binnen de gevestigde orde steeds binnen de samenleving een gevaar voor vreedschappelijk gedrag gaan opleveren.
Zolang er broeihaarden ontstaan die afscheiding en voorrangspositie opeisen binnen hun eigen landsgrenzen en/of binnen de gemeenschap. En er te weinig aandacht wordt besteed aan economische verschillen, is iedere dag dat in Brussel en/of Strassburg pogingen tot verbetering van de E.U.opbouw worden ondernomen, bij voorbaat een vruchteloze onderneming.

Schrijver: Egbert Jan van der Scheer, 13 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.2 met 4 stemmen 419Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)