Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zwerfjongeren

Het aantal minderjarige jongens en meisjes met een zwervend bestaan in Nederland, is voor het eerst aan het toenemen. Op dit moment zijn er, uiteraard naar schatting, zo’n zesduizend jongeren tot 25 jaar in ons landje die ergens op straat leven of maximaal soms eens een soort van opvang hebben bij vage kennissen of tijdelijk in een opvangcentrum.
6000!
Het is een fenomeen waar niemand trots op kan en mag zijn. Tieners die in de bloei van hun leven zouden moeten zitten, hangen de hele dag in bushokjes, lopen maar weer eens hetzelfde rondje in de stad of kloppen tevergeefs aan bij een familielid dat wel een huis heeft. Dat zou je dan zelfs nog “geluk” kunnen noemen, want reken er maar op dat de meeste van deze kinderen behoorlijk in de shit zitten.
Denk aan prostitutie, drugs en criminaliteit of een combinatie hiervan. Opvangcentra zitten vol, budgetten van de overheid gaan naar beneden en de samenwerking tussen alle instanties is, hoe goed ze het allemaal ook bedoelen, verre van ideaal.

Ben je inmiddels 18 jaar geworden dan ben je officieel geen kind meer en dan word je geacht zelfstandig de wijde (maar helaas ook) boze wereld in te trekken. Voor de meeste mensen geen enkel probleem en er zijn gelukkig legio kinderen die uitkijken naar het moment van volwassenheid. Denk aan studiefinanciering, een fatsoenlijk salaris voor je bijbaan en stemrecht.

Helaas is dit niet voor alle kinderen weggelegd. Er zijn kinderen die opgroeien onder niet zulke beste omstandigheden. Kijkende naar de oorzaken van een zwervend bestaan dan komen we al gauw uit bij: niet verwerkte emoties, (sexueel) misbruik, psychische en/of lichamelijke problemen en te weinig liefde/aandacht. Dat laatste is eigenlijk de zere plek: te weinig geborgenheid gehad in hun jeugd. Kinderen worden verpest door volwassenen, vertrouwen niemand meer en gaan steeds verder escaleren. Een vicieuze cirkel die in feite wel te doorbreken is door meer liefde en aandacht te schenken aan kinderen, maar wie zou dit dan moeten doen? Wie geeft de kinderen weer een toekomst?

Het probleem is dat de meest fundamentele zaken in een jong leven naar de bliksem zijn geholpen door ruziënde ouders, verkeerde vrienden en te weinig sturing. Kinderen kunnen veel zelfstandig oplossen maar hebben een kader nodig: bescherming, aandacht en zorg. Geef je dit niet dan knakt er wat en komt het nooit meer goed.

Pas goed op je kinderen en kijk om je heen naar signalen van andere kinderen: je pikt ze er zo uit!

Schrijver: Harry van der Meulen, 10 december 2009


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.0 met 5 stemmen 591Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)