Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eerste ramp van de jaren 10

We waren net goed en wel een week onderweg in het gloednieuwe decennium 2010-2019 en jawel, we werden door de media op de hoogte gebracht van een enorme ramp.
Vergelijkbaar met de tsunamiramp tijdens de kerst in 2004. Dit keer een omvangrijke aardbeving. Met een zwaarte van 7 op de Schaal van Richter was dit een behoorlijk schokkende gebeurtenis. Nu gebeuren aardbevingen wel vaker maar wat deze ramp rampzaliger maakt is het volgende: Haïti is het armste land van het Westelijk halfrond. Er is zogezegd helemaal niets. Natuurlijk zijn de beelden van TV rampzalig om te zien, maar je moet bedenken dat de situatie vóór de ramp niet heel veel beter was. Natuurlijk stonden de meeste huizen nog wel overeind, maar toen waren er ook al geen wegen, zeer weinig ziekenhuizen, weinig te eten en dus bittere armoede.
We moeten nu niet suggereren dat Haïti door de ramp is afgegleden naar een 5de wereld land of zoiets. Het land lag vóór de ramp al figuurlijk in puin, nu komt het letterlijke puin er nog bij.
Verder was het epicentrum heel dicht bij de hoofdstad. Een speurtocht in het verleden maakt duidelijk dat de hoofdstad van een land niet vaak zo vol getroffen wordt! Dan heb je dus al gauw veel meer slachtoffers dan bij een beving in de Stille Oceaan.
Tenslotte maakt het feit dat er geen regering is de ramp pas echt compleet. Er is geen enkele helpende hand van de eigen bestuurders. De enkele hand die je ziet is een hand die is aangetast door het “graaivirus”. In het verleden is er wel vaker hulp geboden aan de regering van dit land, maar deze werd opgekocht door de regering en doorverkocht. Geen sneetje brood is ooit terechtgekomen bij een inwoner.

Een dramatisch plaatje en je vraagt je af waarom nu juist in dit land zo’n grote ramp moet komen. Wellicht is het een beetje raar om te zeggen, maar juist door deze ramp is Haïti weer in het nieuws en dus staat het eiland nu volop in de belangstelling. Misschien is deze aandacht nodig om nu voor eens en altijd het land goed op te bouwen: wegen aanleggen, ziekenhuizen openen, kennis brengen en…een nieuwe regering installeren.

Ooit was het een welvarend land ten tijde van de Franse overheersing. Kan Frankrijk het initiatief niet nemen om eens wat terug te geven aan Haïti? Of Amerika? Haïti is in de achtertuin van de VS dus waarom niet interessant? Geld geven is mijns inziens niet genoeg; een coupe wellicht wel.

Schrijver: Harry van der Meulen, 20 januari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.0 met 2 stemmen 332Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)