Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wit

De winter van 2009/2010 is wit.
Sinds 1979 heeft het in Nederland niet meer zoveel gesneeuwd. Nu was die winter natuurlijk legendarisch en als kind weet ik nog dat je zonder moeite het dak van de bijkeuken kon opklimmen, zoveel sneeuw lag daar tegenaan. Toch moeten we niet vergeten dat er inmiddels legio mensen zijn die de legendarische winter helemaal niet hebben meegemaakt omdat zij simpelweg daarna zijn geboren. Voelt u zich soms ook al oud als u zich dit plots realiseert? We hebben er dit jaar maar veel last van, vooral de gladde wegen zijn de automobilist een doorn in het oog. Toch zijn de immer witte velden natuurlijk schitterend en menigeen heeft daar vast de nodige foto’s van geschoten.

Het woord “wit” kun je trouwens deze winter dubbel uitleggen want naast de vele sneeuw is er nog een “wit” dat steevast in de media is. Het gaat hier om de Commissie De Wit. Deze groep zogenaamde wijze heren en dames onderzoeken wat er mis ging rond de Kredietcrisis. U heeft de commissie vast wel zien zitten op televisie. Een kaarsrechte rij tafels met een aantal mensen daarachter en in het midden meneer De Wit himself. Daartegenover één tafel en één stoel. Alsof je net bent overleden en je leven moet verdedigen met als inzet een plaatsje in de hel of in de hemel. Het moet voor de beklaagden een hopeloos intimiderende setting zijn. Alle kopstukken worden uitgenodigd om plaats te nemen. Zo hebben we Wim Kok gehad, Gerrit Zalm, Nout Wellink en Rijkman Groenink. De voornaam van deze laatste persoon is veelzeggend trouwens.
Nu raad ik niemand aan om deze urenlange verhoren te gaan zitten bekijken, maar mocht je dat wel doen dan valt er wel een aantal zaken op. De belangrijkste daarvan is het vermogen van de persoon om een ander de schuld te geven. De hoge heren hebben in de afgelopen weken louter elkaar de schuld gegeven en zichzelf van alle blaam gezuiverd. Met stalen gezicht zeggen dat je er niets aan kon doen en dat de ander had moeten ingrijpen, is de meest gehoorde kreet. Mijn advies zou zijn om als slotakkoord al deze heren tegelijk uit te nodigen. De vergelijking met een kleuterklasje is dan snel gemaakt. Het hele “proces” is een schijnvertoning. Niemand die zegt dat hij iets beter had moeten opletten, niemand die zegt dat hijzelf had moeten ingrijpen of in ieder geval in de rol van klokkenluider had moeten gaan zitten.
Waar zijn de echte helden gebleven? Wanneer staat er nu een echte vent op die tenminste iets toegeeft? Nee, ik denk dat de heren zo snel mogelijk weer naar de orde van de dag willen en willen doen waar ze goed in zijn: graaien.

Schrijver: Harry van der Meulen, 3 februari 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

2.4 met 5 stemmen 491Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)