Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pesten is doodgewoon - deel 1

Misschien een vreemde titel zult u denken, maar pesten kan soms tot de dood leiden. Mensen die jaren lang worden gepest of vernederd plegen in enkele gevallen zelfmoord. Maar ook al loopt het meestal beter af, het beschadigt mensen vaak wel in geestelijke of emotionele zin. Om te laten zien hoe dat gebeurt, zal ik de verschillende vormen en de gevolgen daarvan bespreken.

Het pesten op school is nog steeds een groot probleem. Eén op de zes kinderen wordt gepest. Dagelijks zijn dat alleen al in Nederland ca. 390 duizend kinderen. Je mag als ouder in je handen knijpen als je kind niet gepest wordt. Als kind mag je je gelukkig prijzen als je geen slachtoffer van pesters wordt.
Elk kind wordt weleens geplaagd, maar wanneer is het nu plagen en wanneer wordt het pesten? Plagen is een lolletje, men maakt alleen maar een grapje en het doet geen pijn. Het wordt anders als kinderen opzettelijk een ander pijn gaan doen. Dat kan fysiek of mentaal gebeuren.
Dagelijks gaan bijna vierhonderdduizend kinderen in Nederland met buikpijn naar school. Kinderen die gepest worden praten er thuis vaak niet over. Hier spreek ik uit eigen ervaring. Jaren lang werd ik gepest, bespot en vernederd, en waarom? Omdat ik niet mee kon komen op school. Mijn ouders hadden het niet breed. Daarom had ik geen moderne kleding aan. Elke dag ging ik met buikpijn naar school. Thuis durfde ik er niet over te praten uit angst dat het erger zou worden.
Nu, 30 jaar later, gaan ze er op school gelukkig beter mee om. Er wordt over gesproken, ook al gaan nog steeds heel veel kinderen met angst en tegenzin naar school. De leerkrachten spreken de pesters aan op hun gedrag en staan open voor klachten van ouders van wie de kinderen worden gepest. Daardoor houdt dit irritante gedrag meestal op.

Kinderen worden meestal om uiterlijkheden gepest: ze dragen een bril, zijn te dik of dragen geen moderne kleding. De pesters hebben niet in de gaten wat voor gevolgen hun gedrag heeft. Als ik naar mezelf kijk, dan heeft het gevolgen voor de toekomst gehad. Nu nog vind ik het vervelend om in een grote groep te zitten of langs een groepje jongeren te lopen. Als er achter mijn rug gelachen wordt, denk ik dat het om mij gaat.
Ik vind het de taak van de school en de ouders om kinderen bewust te maken van de gevolgen van het pesten. Misschien moet er worden gekeken naar de vraag waarom een kind pest: neemt hij of zij het over van volwassenen in de omgeving?

Hiermee kom ik bij een andere vorm van pesten. Er worden mensen gepest om hun huidskleur, hun afkomst of hun achtergrond. We kennen allemaal de discriminatie van mensen met een kleurtje. Dat is heel erg, maar staan we er wel eens bij stil hoeveel mensen er worden getreiterd vanwege hun psychiatrische verleden? Deze mensen worden vaak genegeerd en beroddeld door buurtbewoners. Er zijn zelfs mensen die de straat niet meer op durven uit angst nageroepen te worden. Aan deze groep mensen wordt meestal niet gedacht, of er wordt al snel gezegd 'je verbeeldt het je maar', terwijl dat niet zo is.

- wordt vervolgd -

Schrijver: Deborah, 19 september 2010


Geplaatst in de categorie: pesten

3.9 met 17 stemmen 1.520Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jurgen
Datum:
19 september 2010
Ik ben vroeger ook veel gepest, en dat doet me nog steeds pijn. Ik heb er contactstoornissen aan over gehouden en weet niet hoe ik mensen moet benaderen. Ben dan ook nog steeds vrijgezel op 37 jarige leeftijd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)