Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Katja Gebbink: Zomernacht

Zomernacht

De dagen glippen geruisloos
over van zomer naar herfst
van bloem naar blad
mijn gevoel zo diep van binnen
keert terug naar de basis
waar jij stond
je was er even echt voor mij
zie je ogen kijken naar mij
je armen gestrekt
je mond schreeuwend
kom, kom naar me toe
de wind waait verwaaid je woorden
onverstaanbaar glijden ze mijn hart binnen
waar de herfst tekeer gaat
mijn gemoed zo treurig
afgestorven emoties
bladeren, teveel bladeren, natte herfst
donkere luchten, ik wil je
kom naar mij
je lokroep vertaalt zich in mij
als een heldere zomernacht
kristal-glanzende ogen als ik je versta


Katja Gebbink is geboren in 1969.
Momenteel woont ze in Goirle.
Ze studeerde van 1992 tot 1995 aan de universiteit van Tilburg, waar ze Taal, Informatie en Communicatie studeerde met Tekstwetenschap als specialisme. Daarvoor studeerde ze van 1988 tot 1992 aan de Academie voor Journalistiek, waar ze journalistiek en tekstwetenschap studeerde.

Als kind was ze geestelijk al veel ouder (een oude ziel), maar nu ze in de veertig is, is er een balans ontstaan. Ze schreef als eerste een gedicht en ze is continu in de weer met de Hollandse taal, zelfs in haar dromen. Wanneer ze schrijft, is ze zielsgelukkig, wat een frappant gegeven is.
Ze is grillig, gepassioneerd en onstuimig. Maar niet volstrekt onstuimig, dat zullen we later merken.

Na haar universitaire studie heeft ze voor het moederschap gekozen en kreeg ze vier kinderen. Ze is zo'n twaalf jaar huismoeder geweest, waarbij haar schrijfwerk zo goed als stilstond. Haar kinderen houden haar veel rechtstreekse, goudeerlijke wijsheid voor, wat ze zeer waardeert.

Beslissingen neemt ze vanuit haar gevoel en vanuit een profetische toekomstvisie. Ze leeft haar dromen uit. Ze is een mooie vrouw om te zien met een heldere, duidelijke, lichttimide stem en mimiek.

'Reddeloos zijn wij de veertigers, vol verlangens, grote ogen, de handen in politiegreep, tegen de muur, reddeloos, redeloos, zedeloos'.

Een sarcastische, cynische visie, die niet echt van haar levenslust getuigt.
Sinds 2008 is ze full-time dichteres/schrijfster. In 2011 verscheen haar debuutroman 'De ontmoeting' en haar dichtbundeldebuut 'Over de liefde enzo'.
'De ontmoeting' gaat over de 38-jarige Bieke, die naar haar jeugdliefde Pablo zoekt. Ze raakt in de war tussen het heden en het verleden, werkelijkheid en fictie, terwijl hierdoor haar familieleven wankelt. Het boek gaat in de kern over haar emotionele zelf.
Haar tweede roman heet 'Toevlucht' en verschijnt eind 2011.

Ze zoekt naarstig naar de zin van het leven en de opgedoken parels zet ze om in zijdezachte poëzie. Ze is eigenzinnig en scherp van geest en zeer boeiend. Ze weet veel emoties bij de lezer op te roepen. Ze schrijft ook indringende columns, waarbij ik haar column over lingerie zeer verhelderend inzake het vrouw-zijn vind. Het ontkracht oppervlakkige modebeelden.

Haar werk verschijnt bij haar eigen uitgeverij 'Lidenskap' (Noors voor passie). Ze wil alles graag zelf bepalen naar de Amerikaanse way of life. Toch waren er wel andere, belangstellende uitgevers. Ze presenteerde haar boeken in een boekhandel te Goirle, met champagne en loftuitingen. De covers zijn in beide gevallen pakkend geworden. Als doctorandus kan ze heel goed haar eigen uitgeverij runnen en ze wil nog veel meer schrijven en publiceren.
(Ik heb haar al gevraagd of ze mijn (proza)gedichten misschien ook wil uitgeven, al zal het wel een strikt privé-uitgeverij zijn!)

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 november 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.8 met 8 stemmen 222Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Uitgeverij Lidenskap
Datum:
21 november 2011
Helaas heeft Joanan Rutgers de 2 gedichten van Katja Gebbink zelf aangepast, haar naam er boven geplaatst en niet gereageerd op het verzoek van Uitgeverij Lidenskap dit te vermelden en/of te veranderen. De uitgeverij en schrijver distantiëren zich dan ook van bovenstaand verhaal, waaraan zij niet hebben meegewerkt. Juiste info over Katja Gebbink is te vinden op www.katjagebbink.nl of www.lidenskap.nl
Uitgeverij Lidenskap

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)